Čebelarska zveza Slovenije je na novinarski konferenci, ki je potekala danes, 18.03.2023, okviru ApiSlovenije 2023 – 46. dnevov čebelarstva na Celjskem sejmu v okviru marčnih sejmov, na katerih poteka tudi osrednji čebelarski sejem

Čebelarska zveza Slovenije je na novinarski konferenci, ki je potekala danes, 18.03.2023, okviru ApiSlovenije 2023 – 46. dnevov čebelarstva na Celjskem sejmu v okviru marčnih sejmov, na katerih poteka tudi osrednji čebelarski sejem,  spregovorila o AKTUALNIH ZADEVAH V ČEBELARSTVU in njeni problematiki.

Na novinarski konferenci so sodelovali : Boštjan Noč – predsednik ČZS, Marko Borko- svetovalec za izobraževanje in Tomaž Samec- svetovalec, specialist za varno hrano.


  1. Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin sobota 25. marec.
Približuje se zadnja sobota v mesecu marcu in z njim drugo leto za povrstjo akcija »Dan sajenja medovitih rastlin«.
V okviru te akcije smo en del zgodbe čebelarji opravili 4. marca, in sicer na območju Mirenskih borov na Krasu. Kjer smo se skupne akcije udeležili preko 500 čebelarjev prostovoljcev iz celotne Slovenije, HOFERjevi sodelavci z družinami in strokovno vodstvo Zavoda za gozdove Slovenije. Na ta dan smo zavihali rokave in pomagali posejati semena gozdnih drevesnih vrst na Krasu, ki ga je lani prizadel požar. Posejali smo semena trokrpega javorja, topokrpega javorja, lipe in lipovca ter maklena, skupaj 300 kg na 20 ha pogorelega gozda, in s tem pripomogli k ponovni obnovi gozda na Krasu in verjamemo, da bo ta mladi gozd nekoč predstavljal tudi vir hrane za čebele in ostale opraševalce.
Sedaj je pred nami še drugi del zgodbe, kjer na tem mestu pozivamo občine, lokalne skupnosti, podjetja kot tudi posameznike, da se nam pridružijo s sajenjem medovitih rastlin po Sloveniji. Torej da mesta, ki jih želimo sedaj spomladi posaditi z rastlinami, da namenimo tudi mesta za medovite rastline, kajti čebele in tudi ostali opraševalci nam bodo čez leto hvaležni, saj bodo lahko obiskovali cvetoče dele rastlin in nabirale potrebno hrano za njihov nemoteni razvoj. Želja je tudi, da se parkovne površine pokosijo, ko na njih odcvetijo rastline. Z vsem tem bomo opravili eno plemenito delo, da bodo čebele še naprej opravljale nemoteno opraševanje našega sadja in zelenjave. Na tem mestu se zahvaljujemo vsem podpornikom projekta tako doma in v tujini kot tudi donatorjem, pokroviteljem (BAUHAUS Trgovsko podjetje, d. o. o., HOFER trgovina d. o. o., Banka Intesa Sanpaolo d.d., Slovenski državni gozdovi, d. o. o.), Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Ministrstvu za okolje in prostor RS za nakup sadik medovitih rastlin in dreves.
Ob koncu vas vabimo, da stopimo skupaj 25. marca, posadimo medovite rastline in naredimo eno pozitivno delo za ohranitev skupnega prostora.
Več o aktivnosti projekta pa si lahko ogledate na naši spletni strani ČZS. (www.czs.si)



  1. Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev zelo ogroženo.
Tekmovanje bi moralo potekati že leta 2020, vendar zaradi pandemije covida-19 ni bilo izvedljivo in je bilo prestavljeno na kasnejši čas. V Sloveniji bo tako julija letos potekalo dvanajsto zaporedno srečanje, na katerem pričakujemo do 40 držav udeleženk iz vseh kontinentov. Na petdnevnem dogodku se bo tako v Sloveniji srečalo okrog 300 ljudi s celega sveta.
Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je v osnovi tekmovalni dogodek (mednarodno tekmovanje), ki poteka že od leta 2010 in mladi čebelarji iz Slovenije že od vsega začetka tekmujejo na njem. Vsako državo zastopa tekmovalna ekipa mladih čebelarjev, starih od 12 do 18 let, skupaj z odraslimi mentorji ekipe. V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni s čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti po različnih sklopih/delavnicah. Najvišji doseženi rezultat za Slovenijo je kot nacionalna ekipa 5. mesto, najvišja uvrstitev med posamezniki je 2. mesto, pri mešanih mednarodnih ekipah pa so tekmovalci iz Slovenije že večkrat dosegli 1. mesto.
V času kandidature je imela ČZS zagotovljeno veliko podporo države, saj so vsi v en glas zatrjevali, da je glede na status Slovenije v čebelarskem svetu kandidatura skoraj obveza ter da je to idealna priložnost za promocijo Slovenske čebelarske akademije, kranjske čebele, apiturizma in apiterapije, naših čebelnjakov, AŽ-panjev itd. Podpora je bila enotna na vseh instancah. Slovenija ima, kot država, v kateri je čebelarstvo, kot nesnovna kulturna dediščina s strani UNESCA, priznano za način življenja, pokazati mnogo znamenitosti ter naravnih lepot, zato je organizacija tekmovanja odličen način promocije.
Ker Čebelarska zveza Slovenije nima zagotovljenih finančnih sredstev, kot je bilo prvotno dogovorjeno, bomo žal primorani mednarodno tekmovanje odpovedati.

Letošnje  državno tekmovanje mladih čebelarjev, pa se  bo odvijalo v soboto, 06. maja v Zagorju.

  1. Aktualne zadeve v čebelarstvu pred novo čebelarsko sezono.
Prihajamo v spomladansko obdobje. Čebele začnejo izletavati iz panjev. Letošnja zima ni prinesla večjih izgub, čeprav trenutne jutranje nizke temperature niso najbolj ugodne, sploh za akacijevo pašo, katero je ponekod že odnesla slana, vendar nekaj škode je nastalo, pa vendar skušajmo optimistično stremeti v drugi del pašne sezone.
Zdravstveno stanje čebel je po podatkih veterinarske službe stabilno in z optimizmom   zremo v novo čebelarsko sezono.

Ob izteku novinarske konference smo simbolično posadili sivke v okviru projekta, dan sajenja medovitih rastlin, ki prijaha naslednjo soboto 25. marca.



VIR: Čebelarska zveza Slovenije