Agencija za javni nadzor nad revidiranjem (v nadaljevanju: Agencija) je ob opravljanju javnega nadzora nad revidiranjem zaznala, da se v določenih primerih naročniki ne zavedajo ...

Agencija za javni nadzor nad revidiranjem (v nadaljevanju: Agencija) je ob opravljanju javnega nadzora nad revidiranjem zaznala, da se v določenih primerih naročniki ne zavedajo, da potrebujejo storitev revidiranja in posledično angažirajo neustrezne izvajalce za opravljanje takih storitev.

Zakon o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08, 63/13-ZS-K, 84/18 in 115/21; v nadaljevanju: ZRev-2) v 33. točki 3. člena določa, da revidiranje pomeni revizijo posamičnih ali konsolidiranih računovodskih izkazov, druge posle dajanja zagotovil in posle opravljanja dogovorjenih postopkov, ki se izvajajo na podlagi pravil Mednarodne zveze računovodskih strokovnjakov s področij revidiranja, dajanja zagotovil in etike. Nadalje je v 5. členu ZRev-2 določeno, da revidiranje lahko opravlja samo revizijska družba in v njenem imenu le pooblaščeni revizor.

Nekateri projekti, ki so financirani iz Evropske unije, zahtevajo pripravo določenih poročil o porabi sredstev, ki jih mora pripraviti ali pregledati pooblaščeni revizor (v angleških besedilih je običajno uporabljena beseda »auditor« v povezavi z Direktivo 2006/43/ES). V teh primerih gre za tako imenovano izvajanje dogovorjenih postopkov. Glede na predhodno navedene določbe ZRev-2, lahko take storitve opravljajo izključno revizijske družbe, v njihovem imenu pa pooblaščeni revizorji.

Neupoštevanje teh zahtev ima lahko več posledic. Lahko pomeni neustrezno izpolnjevane zahteve za pridobitev oziroma črpanje evropskih sredstev, kar ima lahko za končno posledico tudi morebitno vračanje evropskih sredstev oziroma najmanj ponovni strošek z ustreznim angažiranjem revizijske družbe, da v njenem imenu pooblaščeni revizor opravi ustrezne dogovorjene postopke.

Nespoštovanje zahtev glede izvajanja storitev revidiranja pa ima lahko posledice tudi za izvajalca take storitve. Opravljanje storitev revidiranja s strani osebe, ki nima ustreznih dovoljenj, je prekršek, za katerega je z ZRev-2 določena globa do višine 50.000 EUR. Agencija je letos za tovrstno kršitev že izrekla globo.

Agencija priporoča vsem naročnikom, da že v postopkih za izbiro izvajalca storitev natančno preverijo, katero storitev potrebujejo ter v skladu s tem iščejo ustrezne izvajalce, ki jih določa ZRev-2.
 

PR: GZS