Odprtje razstave bo v petek, 16. februarja 2024, ob 19. uri.

Odprtje razstave bo v petek, 16. februarja 2024, ob 19. uri. 

V Mestni galeriji Nova Gorica bosta v februarju razstavljala prejemnika osrednje nagrade festivala Pixxelpoint, ki sta jo leta 2022 za svojo ambientalno prostorsko instalacijo z naslovom Mesto-skica prejela Janez Grošelj in Andrej Štular.


Razstava z naslovom Refleksije predstavlja svojevrstno nadgradnjo ter razširitev nagrajenega projekta: umetnika sta urbano krajino tokrat široko razprostrla v prostor celotne galerije in ji dodala niz novih elementov, ki s sopostavitvijo in dialogom ustvarjajo nove narativne momente. Razstava tako obsega serijo novih Štularjevih asemblažev oziroma kinetičnih kompozicij, ob tem pa tudi niz Grošljevih svetlobnih intervencij, ki razširjajo horizont urbane krajine in jo na simbolni ravni vpenjajo v prostrano kozmološko sliko stvarstva. Kot je značilno za Štularjev samosvoj in neobremenjen likovni izraz, se tudi na tokratni razstavi obeta vrsta efemernih del, prežetih z duhovitim improviziranjem ter igrivo uporabo najrazličnejših najdenih predmetov in materialov, ki jim umetnik s premeščanjem in apropriacijo vdihuje novo življenje. Dramaturgija svetlobe kot osrednjega gibala razstave gledalcu razkriva posamične razstavne sklope in jih s pomočjo senc vpenja v širši vizualni narativ, ki se ritmično izrisuje na stenah galerije in tako dopolnjuje dela, razprostrta po prostoru galerije. Projekt Refleksije, ki ga spremlja katalog z besedilom umetnostnega zgodovinarja Matjaža Brulca ter vrsto reprodukcij, odpira prostor za svojevrsten estetski užitek in kontemplacijo, predvsem pa za razmislek o mestnem habitatu, njegovi večznačnosti in raznolikosti.
  
O umetnikih
JANEZ GROŠELJ (1990) je po izobrazbi magister arhitekture, ki se pospešeno oddaljuje od stavbne projektive in svojo poklicanost odkriva v bolj intimnem polju svetlobe in svetlobne umetnosti, kjer se posveča predvsem intermedijskim projektom. Tehnično znanje in izkušnje deli tudi kot mentor oziroma svetovalec na različnih delavnicah. Na ljubljanskem festivalu Svetlobna gverila je v zadnjih letih sodeloval v več intermedijskih projektih: Mesto-skica (z Andrejem Štularjem), Zajezeni, Valoskop, Utrip drevesa, Križišče, Alkimija atmosfer … Svoja dela je do sedaj predstavil tudi na več festivalih v tujini, kot denimo Skopje Light Art District (NM), Blockheide Leuchtet (AT) in Visual festival (FI), v domačih logih pa se je med drugim predstavil tudi na festivalih Izis, Pixxelpoint in Kunigunda. Živi in deluje na Brezovici pri Ljubljani.
  
ANDREJ ŠTULAR (1967) vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je pri Stripburgerju izdal prvi samostojni stripovski album z naslovom Lustri, ki mu je sledilo še več (stripovskih) knjižnih izdaj: Kompost, Živa sem!, Bežimo, svet se podira!, Kronike, Medved in Ostri ritmi. Za njegova dela je ob reciklaži in pristopu naredi-si-sam značilno prepletanje različnih likovnih tehnik, s čimer prevprašuje ustaljene opredelitve in razmejitve različnih umetniških medijev. Na vsebinski ravni njegovo delo pogosto tematizira človekovo bit, identiteto oziroma položaj človeka v ustroju sodobnega sveta. Poleg izvedbe več odrskih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa, ob tem pa predstavil več samostojnih razstavnih projektov in sodeloval na mnogih skupinskih razstavah. Za lutkarsko delo je prejel več nagrad doma in v tujini, leta 2020 pa delovno štipendijo Ministrstva za kulturo. Živi in deluje v Kranju.




Reprodukcije: https://we.tl/t-jNIpPxSM7n

PR - Kulturni dom Nova Gorica