Pravkar je izšla druga pesniška zbirka Ane Svetel z naslovom Marmor, ki prihaja po odlično sprejetem prvencu Lepo in prav in veliki kratkoprozni uspešnici Dobra družba.


Pravkar je izšla druga pesniška zbirka Ane Svetel z naslovom Marmor, ki  prihaja po odlično sprejetem prvencu Lepo in prav in veliki kratkoprozni uspešnici Dobra družba. Vsa pričakovanja, ki so prišla s preteklimi uspehi, avtorica zlahka doseže in preseže. Zbirka je kot izklesana iz marmorja, ki ji daje naslov, pesmi se zdijo kot majceni kipci trenutkov, občutkov, kot želje, ki se ali izpolnijo ali pa jih odnesejo valovi.Pohitite z naročilom

O knjigi:
Ana Svetel ob svoji novi pesniški zbirki dodaja, da v številnih segmentih izhaja iz poetike prvenca in meni, da tudi skozi njene nove pesmi presevata svetloba in vedrina. »Hkrati pa je ta zbirka, razen peščice pesmi, manj avtobiografska, na neki način bolj odmaknjena, pozicija subjektke je, upam, večkrat prikrita. Nekatere pesmi sem izčistila do dveh, treh verzov, redkobesednost me v pesništvu nadvse privlači. Temeljno vprašanje, ki poganja precejšen del zbirke, pa je razmerje med gladino in globino.« In res je Marmor melanholična, a vendar svetla knjiga, v enem izmed verzov na primer beremo »drobne stvari me najlažje potegnejo / nazaj v stolp svetlobe, ki je veselje«. Mehka poezija ne hiti, ne hlini nežnosti, ampak jo uteleša: »Dušica naj bo / majhna in kompaktna, / kot vrtna lučka, okoli katere / plešejo veščice in vile.« Pesnica si da opraviti z na videz nepomembnimi detajli, kot so plezanje polža po steni hiše, padanje snežink, kuhanje juhe ali iskanje diktafona v predalih pisalne mize, a ravno ti jo delajo tako živo, otipljivo. Tematsko raznovrstna zbirka se potaplja v odnose, odraslost, minevanje, pa tudi smisel bivanja kot takega, pri tem pa izkazujejo toplino in milost, sočutje in nežnost. Pa tudi malo igrivosti in navihanosti. Marmor si lahko konec koncev zamislimo kot prekrasen kip z iztegnjenimi prsti, ki sega po stiku, ki ga bo posvetil v skrivnost, imenovano življenje.Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR - Beletrina