Pregovor pravi, da na mladih svet stoji in na Olimpijskem komiteju Slovenije se dobro zavedamo, da je tako tudi v športu.


Žal pa vsi mladi nimajo enakih pogojev za športno udejstvovanje in tako  smo tudi letos, na pobudo Fundacije Miroslava Cerarja, že tradicionalno obeležili še en dobrodelni  dogodek, s katerim smo za športnike iz socialno šibkih okolij zbrali kar 135.000 evrov. 

Olimpijski komite Slovenije je na pobudo predsednika Bogdana Gabrovca leta 2015 ustanovil Fundacijo  za športnike iz socialno šibkih okolij ter jo kasneje preimenoval v Fundacijo Miroslava Cerarja, ki od leta  2020 dalje uspešno sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Moste – Polje in pod njunim okvirom se izvaja  program Botrstvo v športu. »Ko sem sredi decembra 2014 dobil svoj prvi štiriletni mandat za predsednika  osrednje športne organizacije v Sloveniji, so nastali pogoji za realizacijo nekaterih idej, ki so v meni zorele  že veliko prej. Ena teh je bila z vsemi močmi pomagati mladim slovenskim športnikom in športnicam iz  socialno šibkih okolij. Vsi v naši lepi državi imajo pravico ukvarjati se s športom, na začetku na rekreativni  in ljubiteljski ravni, pozneje vrhunsko in profesionalno. Gmotni položaj in socialni status mladih preprosto  ne moreta in ne smeta biti ovira pri tem,« je idejo za ustanovitev fundacije komentiral Gabrovec. 

Glavni cilj projekta Botrstvo v športu je postati stabilen dodaten steber pomoči nadarjenim mladim  športnikom, ki jim primanjkuje sredstev za njihovo športno udejstvovanje. V sklopu projekta smo tako  štipendije podelili že skupaj 139 športnikom, od tega 67 dekletom in 72 fantom. V vseh teh letih pa smo  zbrali več kot pol milijona evrov in pomagali preko 600 mladim športnikom.  

Že tretje leto zapored Fundacija Miroslava Cerarja na dobrodelni prireditvi podeli »častno lento« oziroma  naziv glavnega botra športnikom iz socialno šibkih okolij znani osebi iz sveta športa. Kot prvega  ambasadorja smo leta 2020 imenovali predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa  Bacha, ki je naziv naslednje leto predal predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu.  

V lanskem letu je na dobrodelnem nogometnem večeru lento glavne ambasadorke z veseljem sprejela večkratna olimpijska prvakinja Tina Maze: »Izhajanje iz šibkejših okolij ustvarja močnejše karakterne  značilnosti, ki so z mojega vidika pomembne za dosego uspeha. Prepričana sem, da so prav tisti, ki so že  v otroštvu in mladosti izpostavljeni težavam in jim uspe ‘preplavati’ najbolj turbulentna obdobja, močnejši  kot tisti, ki ne čutijo pomanjkanja. Zato se mi zdi podpora, ki jo OKS namenja mladim športnikom iz šibkejših  okolij zelo pozitivna in z velikim ponosom sem sprejela vlogo letošnje ambasadorke.« 

Častna pokroviteljica večera je v času prireditve na odru gostila kar nekaj zanimivih gostov iz sveta športa,  ki so zaznamovali njeno pot vrhunske alpske smučarke. Anna Feith, Kristian Ghedina, Andrea Massi,  Mateja Svet in Bojan Križaj so le nekatera imena, ki so zaznamovala včerajšnji dobrodelni večer, ki je odet  v barve slovenskih olimpijskih reprezentanc, preplavil Veliko dvorano v Grand hotelu Union. 

Seveda je bil najbolj pričakovani gost večera skrivnostni naslednik naše šampionke, ki kot je dejal sam, ''stopa v velike čevlje.'' Tina je ob koncu večera taktirko predala kolesarskemu asu Primožu Rogliču, ki  bo prvi obraz akcije za pomoč mladim športnikom v letu 2023: »Kako bi rekel? Če spregovorim, sem slišan  in z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. Če imam možnost pomagati mlajšim se z veseljem pridružim  takšnim projektom. Z vsemi podrobnostmi še nisem seznanjen, a že danes smo začeli s prvo dobrodelno  akcijo in vsi se bomo potrudili, da bomo to poslanstvo predali naprej, še na višji ravni.« 

Tina Maze, ki se je izkazala tudi kot voditeljica prireditve, je za dražbo v pomoč mladim slovenskim  športnikom namenila 14 artiklov iz svoje bogate kariere ter s tem "dobrodelno žogo" uradno predala svojemu  naslednjemu ambasadorju, ki jo bo skušal preseči pri zbiranju pomoči potrebnim. Dobitnik zlate olimpijske  kolajne v vožnji na čas, je že na včerajšnji prireditvi na dražbo dal podpisan kolaž trenutkov svoje kariere z  izklicno ceno 1 evro. Dražba bo trajala do prihodnje prireditve, celoten izkupiček pa bo razdeljen med  Fundacijo Miroslava Cerarja ter Fundacijo Primoža Rogliča. 

Gala dobrodelni večer pa ni bil le športno obarvan, na svoj račun so prišli tudi ljubitelji dobre glasbe in hrane.  Tomaž Kavčič, Nina Pušlar in Šank Rock so bili pomemben del dobrodelne pravljice, ki je z njihovo  udeležbo dodala piko na i prireditvi, ki je prvič v svoji zgodovini ustvarila športno-glasbeno simfonijo.  

Olimpijski pozdrav! 

VIR: OKS