Občudujemo umetniška dela: slike, pesmi, romane, skladbe, filme, igre, fotografije … Picassa, Mozarta, Dostojevskega, Prešerna, Puškina, Bergmana …, ki nas navdihujejo.

Nagovarjajo našo notranjost, naš občutek za lepo. Nas poživljajo, radostijo, vzdigujejo iz sivine vsakdana. Kaj pa življenje samo? Je tudi lahko umetnost? Lahko živimo kot da ustvarjamo umetnino? Zamislite si, da živite umetniško delo: da okoli sebe ustvarjate lepoto, harmonijo, sočutje, razumevanje, dobroto, ljubezen – vse, kar izražajo najlepša, tista prava, umetniška dela.

Iz kaosa sedanjega časa …
»Kmalu se bo naš pristop do življenja korenito spremenil. Iz kaosa sedanjega časa bo izšlo novo razumevanje pomena, ki je temelj našega obstoja, in z vsemi silami bomo skušali svoje zavedanje tega pomena izraziti v vsakdanjem življenju. To bo prineslo popolno družbeno preobrazbo: naše institucije bo zaznamovala nova živost; nova svoboda in občutek radosti bosta nadomestila sedanji strah. Predvsem pa bo človeštvo spoznalo, da je življenje umetnost, ki temelji na določenih zakonih.« (Mojster –, prek Benjamina Crema, Share International, oktober 1983)

Življenje večine Zemljanov je danes bedno, enolično, nekreativno. Ogromno ljudi je revnih; veliko jih cele dneve gara, da bi preživeli in nahranili svoje družine. Včasih ni niti to dovolj, zato trpijo in po nepotrebnem umirajo. Tisti, ki imamo to srečo, da smo rojeni v premožnejših družbah, pa materialno blaginjo in prosti čas večinoma namenjamo neustvarjalnemu potrošniškemu načinu življenja in pehanju za uspehom, bogastvom, slavo, močjo.

Če življenje omejimo le na materialni ali zunanji vidik in zanemarimo tisti del našega bitja, ki ga lahko imenujemo notranji jaz ali duša, potem se to neizogibno odraža tudi v vsakdanjem življenju človeštva. Pohlep, sebičnost, tekmovalnost in želja po bogastvu sodijo med naše zunanje oziroma materialne vidike, še posebej takrat, ko zanemarjamo ali potlačimo svoje notranje, duhovne lastnosti – nesebičnost, neškodljivost, sočutje, darežljivost, resnična ustvarjalnost. Na žalost naša družba, predvsem pa naš ekonomski sistem, spodbuja in poveličuje predvsem sebične materialne vidike. Zato živimo v »kaosu sedanjega časa«.
Preberite kolumno Roka Kralja na Navdihni me, ki ga izdajamo v Insights, družbi za odkrivanje in razvoj potencialov d.o.o., na https://navdihni.me/ali-v-vas-gori-ustvarjalni-ogenj-zivljenja/ ob 1. novembru, dnevu vseh svetih … in dnevu, ko je pred devetimi leti bila ustanovljena Nikrmana s.p., v 2016 preoblikovana v Insights d.o.o.

Z ljubeznijo, ekipa Insights d.o.o.

PR: Insights