Iz čiste radovednosti, smo zopet zmotili Kosmačevo in jo vprašali s kom se druži in kaj počne ali namerava početi te dni.

Pisateljičin odgovor je bil :“Poklical me je po telefonu albanski lastnik kavarne, pekarne in slaščičarne na Jesenicah gospod Pajtim Collaku. Dobrodelnik je že v preteklosti podaril vreče pekarskih izdelkov meni,za osebe, ki so trenutno v stiski. Odzvala sem se na povabilo in se pripeljala do ene izmed pekarn, ki jih ima v lasti. Ob kavi mi je razložil, kako zelo si albanski narod medsebojno pomaga. Zaupala sem Pajtimu,da mi zelo všeč albanski pisatelj Ismael Kadaré,avtor knjig Zlomljeni april in Palača sanj. Med pogovorom sem mu omenila, da je zelo všečna tudi zbirka pesmi Slap o soncu. Collaku se je strinjal z menoj in mi ponudil vsakodnevno pomoč v obliki pekarskih izdelkov. Dejal je,da bo prav tako organiziral zbiralno akcijo zimskih oblačil. Mimogrede mi je tudi omenil vse dobrodelne akcije Hodze ( angleško).

Nisem se mogla načuditi balkanski srčni kulturi, v smislu brezpogojne pomoči, kjer ni potrebno ubogati strogih pravil, pa tudi proti- usluge niso potrebne.

Zopet je posijalo sonce in vsi smo zadovoljni, da ima slovenska pisateljica Kosmač srčno kulturo.

Vir: Nina Kosmač