Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije bomo v tem šolskem letu zelo aktivni. Vljudno vas vabimo k spremljanju aktivnosti, ki se bodo zvrstile v sklopu naših programov.

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije bomo v tem šolskem letu zelo aktivni. Vljudno vas vabimo k spremljanju aktivnosti, ki se bodo zvrstile v sklopu naših programov.
 
 
 V šolskem letu 2024/25 bodo mladi v Otroških parlamentih razpravljali na temo Šolski sistem. Otroški parlamenti so za otroke res izjemna izkušnja, zato prijazno vabimo vse tiste osnove šole, ki še ne sodelujete, da se nam pridružite. Prijave so možne tukaj. Več o programu.

 
 
TEDEN OTOKA® v letu 2024 praznuje 70 let in letos bo potekal od 7. do 13. oktobra pod naslovom »Otrok, nepopisan list«. Prvi dan v Tednu otroka (7. 10. 2024, prostori Triglav Lab, Dunajska 20, Ljubljana) se bomo na posvetu s strokovnjaki in drugimi zanimivimi gosti pogovarjali o pomenu otroštva in razmišljali, kako je bilo biti otrok nekoč in kako je biti otrok danes, v današnji družbi. Več o dogajanju spremljajte tukaj.

 
 
»Sobivanje človeka in živali skozi čas« se glasi tema za mlade raziskovalce zgodovine v šolskem letu 2024/25. Izobraževanje mentorjev bo 23. oktobra 2024 v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije; izdali bomo tudi zbornik znanstvenih in strokovnih prispevkov predavateljev. Več o dogajanju spremljajte tukaj. 

 
 
V letu 2024 nadaljujemo z našo priljubljeno akcijo »TOM potuje, otroke obiskuje«. Do sedaj je sodelovalo že 360 šol, kar priča o njenem uspehu in pomembnosti. Akcija bo letos potekala v nekoliko drugačni izvedbi, in sicer strnjeno v obdobju od 18. do 29. novembra 2024 in bo vključevala tudi srednje šole. Prijave za sodelovanje v tej akciji sprejemamo do 18. septembra 2024 na e-poštni naslov: tomtelefon@zpms.si. Več o akciji in TOM telefonu.

 
 
Svet EU in Evropska komisija sta leto 2025 razglasila za leto digitalnega državljanstva, zato bo le-to tudi tema natečaja Evropa v šoli v šolskem letu 2024/2025. Otroci bodo na letošnjo temo »Digitalno državljanstvo« ponovno ustvarjali v šestih kategorijah: likovna, literarna, fotografska, video, spletna in ustvarjalna. Zaključni dogodek bo v maju 2025. Več o dogajanju.

 
 
Podporno-izobraževalni center Modra postaja je “najmlajši” program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Ustanovili smo ga v letu 2023 v želji, da z našimi znanji in dolgoletnimi izkušnjami na področju dela z otroki in družinami še dodatno prispevamo k boljši opremljenosti otrok in odraslih za konstruktivno soočanje z izzivi, ki jih prinaša življenje. Vabljeni k ogledu ponudbe naših predavanj in delavnic.

 
 
Socialno-humanitarni program ENO SRCE združuje sklade, s katerimi zagotavljamo finančno in materialno pomoč otrokom in družinam v stiski. Če pri otroku opazite stisko, pri kateri bi mu pri ZPMS lahko pomagali, se čim prej obrnite na nas ali naša društva oz. zveze v vašem lokalnem okolju. 
 
  1. Pomoč družinam pomeni plačilo osnovnih življenjskih stroškov (najemnina, elektrika, ogrevanje …) in pomoč v hrani, higienskih izdelkih, oblačilih ipd.; 
  2. Adin štipendijski sklad s štipendijo podpira dijakinje in dijake gimnazijskih smeri ter študente; 
  3. Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška podpira dijakinje in dijake poklicnih smeri; 
  4. Sapramiškin sklad otrokom s posebnimi potrebami krije stroške psihosocialne pomoči, fizioterapij ter zdravstvenih pripomočkov; 
  5. Športnik sem podpira športno udejstvovanje otrok in mladostnikov; 
  6. Glasbenik sem mladim glasbenikom omogoča obisk glasbene šole ali nakup oz. najem instrumenta; 
  7. Polna šolska torba poskrbi, da imajo otroci vse, kar potrebujejo za v šolo; 
  8. Sklad dedek Mraz prinese otrokom lepa darila za otroke in sofinancira prireditve z obiskom dobrega moža, ki jih organizirajo naša društva in zveze. 

 
 
Pomežik soncu® že 25 let skrbi za zbiranje sredstev za letovanja otrok iz socialno šibkejših okolij. S programom vse leto zbiramo sredstva, da lahko skupaj z našimi Članicami ZPMS – društvi in zvezami, ki so organizatorji in izvajalci letovanj, čim več otrokom omogočimo brezplačno ali subvencionirano letovanje na morju ali v hribih. Več o programu in možnosti za donacije.

PR - Zveza prijateljev mladine