Agencija za okolje je objavila javno naročilo za gradnjo - prenovo podnebnega observatorija na Kredarici.

21. 11. 2023

Agencija za okolje je objavila javno naročilo za gradnjo - prenovo podnebnega observatorija na Kredarici.

Na Agenciji za okolje nadaljujemo s pomembno tradicijo spremljanja vremena v visokogorju. Opazovalnica na Kredarici deluje skoraj 70 let (od  leta 1954). Od takrat imamo neprekinjen niz meteoroloških podatkov in opazovanj, ki nam pomagajo ugotavljati, kako se spreminja podnebje v ranljivem visokogorju.

Postaja za spremljanje vremena na Kredarici je edina visokogorska meteorološka postaja v Sloveniji s stalno človeško ekipo. Poklicni meteorološki opazovalci 24 ur na dan izvajajo meritve in opazovanja ter skrbijo za nemoteno delovanje merilnih sistemov.

V letu 2014 smo v projektu BOBER obnovili meteorološko merilno mesto, sedaj pa je na vrsti objekt, v katerem bivajo in delajo kolegi. Nazadnje je bila postaja obnovljena leta 1983.

Meteorološkim opazovalcem bomo s prenovljenim objektom zagotovili primerne delovne in bivalne pogoje. S prenovo bomo zagotovili nemoteno delovanje tega našega visokogorskega observatorija tudi v prihodnje ter omogočilo širši nabor meritev kot so meritve toplogrednih plinov in črnega ogljika. Še naprej bomo s pomočjo meritev in opazovanj spremljali specifične podnebne razmere na Kredarici in njihovo spreminjanje.

Financiranje obnove bo potekalo iz Evropskega kohezijskega sklada. Projektant je podjetje OFIS arhitekti d. o. o.
Kredarica 1 | Avtor: OFIS arhitekti d. o. o.

VIR: ARSO