Ob 80. obletnici Termoelektrarne Brestanica so na sedežu podjatja pripravili posebno slovenost, na kateri so govorniki poudarili pomembnost suverenosti in avtonomije v času, ko energetika predstavlja ključno strateško panogo za razvoj.

Datum objave:
14. december 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Mare Bačnar
Ob 80. obletnici Termoelektrarne Brestanica so na sedežu podjatja pripravili posebno slovenost, na kateri so govorniki poudarili pomembnost suverenosti in avtonomije v času, ko energetika predstavlja ključno strateško panogo za razvoj.

Dr. Paravan je Tomislavu Malgaju podelil zahvalno plaketo.

Termoelektrarna Brestanica letos praznuje 80. obletnico delovanja, zaznamovano z dosežki, pretečenimi izkušnjami ter jasno usmeritvijo v prihodnost. Včerajšnja slovesnost na sedežu družbe je poudarila pomembnost suverenosti in avtonomije v času, ko energetika predstavlja ključno strateško panogo za razvoj. Izkušnje kažejo, da morajo v TEB biti bolj kot kadarkoli prej pripravljeni na določene krizne scenarije in največ uspeha bodo imeli tisti, ki bodo v največji meri suvereni in avtonomni. Še posebej to velja za energetiko, kot eno ključnih strateških panog razvoja. In nedvomno sta suverenost in avtonomija možni ob močni in zanesljivi termoelektrarni Brestanica.

Uresničevanje vizije: Pot do vodilnega proizvajalca nizkoogljične energije
Odmevni govori treh vodilnih osebnosti so izpostavili pomen TEB v regiji. Tomislav Malgaj, direktor termoelektrarne je ob posebni prilložnosti povedal: ''Da bi bila naša elektrarna pripravljena na sodobne izzive, moramo nenehno posodabljati tehnološke sisteme, kar tudi počnemo. Danes smo se zbrali, da se poklonimo našim prednikom, ki so prepoznali pomen elektrarne za te kraje, in daljnega leta 1931 postavili njene temelje. Bodimo vredni njihove vizije in poskrbimo, da bodo tudi naši zanamci ponosno zrli v naše današnje odločitve.''

Dejan Paravan, generalni direktor GEN energije, je izrazil vizijo postati vodilni regijski proizvajalec nizkoogljične električne energije, kjer ima TEB ključno vlogo.: ''Vizija skupine GEN je, da bomo postali vodilni regijski proizvajalec in dobavitelj nizkoogljične električne energije po povprečni ceni ki je odlična v mednarodnem merilu. TEB ima pri uresničevanju te vizije močno zasidrano vlogo. Tudi v prihodnje bo tako naloga družbe TEB ohraniti vlogo ponudnika simstemskih storitev in zagotoviti stabilno in zanesljivo delovanje energetskega sistema. Hkrati se zavedate potreb po napredku, zato moči usmerjate v razvoj novih tehnologij in obnovljih virov, ter hranilnikov energije, v kateri vidijo priložnost za nadaljni razvoj, da ne omenimo vodika.''

Tudi Janez Kerin, župan občine Krško je družbi TEB podal ''Iskreno zahvalo za prepoznavnost in voljo, ki ga daje z doprinosom v ta del regije in v občino Krško.'' Zaželel je tudi vse dobro ob prihajajočih praznikih.

Zgodovinski  in tehnološki razvoj
TEB sega v leto 1939, ko so postavili prvi turboagregat na premogovno tehnologijo. V ospredje je stopila s prvo kombinirano plinsko-parno elektrarno na območju Jugoslavije, ki je postala ključni proizvajalec vršne energije. Kot odziv na izzive pri dobavi premoga se je elektrarna preusmerila v gradnjo plinsko-parne elektrarne na primarni bencin in kurilno olje, kar je privedlo do pomembne vloge pri zagotavljanju sistemskih storitev. V letih razvoja je TEB aktivno sodelovala pri gradnji hidroelektrarn na spodnji Savi ter izvedla gradnjo sončnih elektrarn in modernizacijo energetske infrastrukture. Ključni razvojni mejniki so se nadaljevali s postavitvijo plinskih blokov PB4, PB5, PB6 in PB7 ter prenovo infrastrukture, vključno z rezervoarji za tekoče gorivo, računalniško-komunikacijskim centrom in še več. S postavitvijo PB7 je TEB utrdila svojo vlogo pomembnega ponudnika sistemskih storitev ter zagotovila trajnostno in zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema.

Prihodnost s Ssuverenostjo in vizijo
Ob zgodovinski 80. obletnici je jasno, da je TEB oblikovala in spreminjala elektroenergetski sektor ter ostaja ključni akter trajnostne in zanesljive energetike. Njena zgodovina, tehnološki razvoj in zavezanost viziji postavljajo temelje za suvereno in avtonomno prihodnost elektroenergetike. Termoelektrarna Brestanica je tako osrednje mesto, kjer se preteklost sreča s sodobnostjo, ustvarjajoč pomembno ogrodje za prihodnji razvoj energetske industrije.


VIR: Naš Stik