Med 17. in 19. januarjem 2023 je v okviru projekta v latvijskem mestu Preili (občina Preili ima približno enako število prebivalcev kot občina Grosuplje), potekalo 7. srečanje projektnih partnerjev z naslovom »EU-funded (cultural and/or local/international cooperation) good practice projects«.

Občina Grosuplje kot vodilni partner skupaj s še 7 projektnimi partnerji, Ayuntamiento de Dolores (Španija), Bulgarian Youth Association (Bolgarija), Dimos Lariseon (Grčija), FAJUB – Federação de Associações Juvenis do Distrito de Braga (Portugalska), Fundacja Autokreacja (Poljska), Preili County Council (Latvija) in WIPSEE (Francija), sodeluje pri projektu »SOLIDART: Network for the youth debate about the solidarity in crisis times, through creativity and art«. Glavni namen projekta je ustvariti trajnostno sodelovanje med projektnimi udeleženci na področju solidarnosti v kriznih časih.
 
Med 17. in 19. januarjem 2023 je v okviru projekta v latvijskem mestu Preili (občina Preili ima približno enako število prebivalcev kot občina Grosuplje), potekalo 7. srečanje projektnih partnerjev z naslovom »EU-funded (cultural and/or local/international cooperation) good practice projects«. Na srečanju je vsak partner predstavil s strani EU finančno podprte projekte dobre prakse s področja lokalnega in/ali internacionalnega sodelovanja. S predstavitvami projektov smo se dotaknili teme solidarnosti in kako lahko kot posamezniki in kot skupnost prispevamo k skupnemu dobremu. Kot predstavnika Občine Grosuplje sva se srečanja udeležila Aleša Palčič in  David Tomažin, iz Študentskega kluba GROŠ.
 
V četrtek, 18. januarja, smo dan pričeli v mestu Preili z obiskom mestne občine, kjer nas je nagovoril namestnik župana občine Preili Pēteris Rožinskis. Sledila je predstavitev samega mesta, njegovega gospodarstva in kulture ter lokalnih organizacij. Za tem so sledile še predstavitve posameznih držav, kjer smo partnerke izmenjale projekte ter dobre prakse. Občina Preili je za nas organizirala tudi turistično vodenje po mestnem parku, kjer so še vidne ostaline kulturnega in arhitekturnega vpliva družine Borgh, ki je vladala temu ozemlju od poznega srednjega veka dalje. Občina Preili je med drugim dobro znana po svojem izjemno slavnem muzeju lutk ter umetninah Jelene Mihailove. V poznih popoldanskih urah pa smo se udeležili predstave lokalne folklorne skupine ter z njihovo pomočjo usvojili par lažjih, a zato nič manj tradicionalnih plesov. Latvijci so namreč izjemno znani po svoji ljubezni do petja (ste že slišali za njihovo “pojočo revolucijo”?).
 
Petek, 19. januar, se je pričel z obiskom mesta Aglona ter šole, na kateri smo imeli delavnico o projektnem načrtovanju na področju solidarnosti. Skupaj z dijaki smo diskutirali o pomenu solidarnosti in na kakšen način lahko pripomoremo k njenemu razvoju na lokalni, državni in meddržavni ravni. Delavnici je sledil obisk muzeja kruha v Agloni, kjer so nam postregli s tradicionalnimi latvijskimi jedmi. Naučili smo se latvijskega tradicionalnega običaja lomljenja kruha pred jedjo: vsak vzame v roke rezino njihovega slavnega in priljubljenega rženega kruha, ter jo držoč za eno stran ponudi sosedu na levi; ko ga ta prime za drugo stran vsak povleče kruh na svojo stran ali pa ga obračata tako, da vsakemu v rokah ostane en del rezine kruha. To ponovimo tudi s sosedom na desni strani. Pravili so nam tudi, da če je v preteklosti komu pri mizi padel kruh ali zgolj kos kruha po tleh, ga je le-ta moral pobrati ter poljubiti: tako močno so bili navezani na kruh. Kasneje smo se udeležili delavnice oblikovanja gline, saj je tudi to stara latvijska obrt. Dan v mestu Preili smo zaključili z ogledom cerkve in galerije železa.
 
 
Aleša Palčič in David Tomažin
 

VIR: Občina Grosuplje