Z novim letom je na področju sončnih elektrarn prišlo do večjih sprememb, ki donosnost samooskrbe s sončno elektrarno postavljajo pod vprašaj. Sistem NET metering, v katerega so se lahko vključili tisti, ki so vlogo za soglasje za postavitev sončne elektrarne oddali do konca leta 2023, se je zaključil, nadomestil pa ga je nov sistem.

Datum objave:
11. marec 2024

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv GENI
Z novim letom je na področju sončnih elektrarn prišlo do večjih sprememb, ki donosnost samooskrbe s sončno elektrarno postavljajo pod vprašaj. Sistem NET metering, v katerega so se lahko vključili tisti, ki so vlogo za soglasje za postavitev sončne elektrarne oddali do konca leta 2023, se je zaključil, nadomestil pa ga je nov sistem. Ali se samooskrba kljub novostim še vedno izplača? 

Odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje je kratek in jedrnat: DA. Obrazložitve pa sledijo:

  1. GEN-I ponuja novo samooskrbno rešitev 
GEN-I je v odgovor na novosti na področju samooskrbe s sončno energijo pripravil novo samooskrbno rešitev. Viške, ki jih bo potencialna vaša sončna elektrarna proizvedla, vam bodo kot dobropis upoštevali na položnicah in vam tako omogočili kar najbolj optimalne prihranke pri oskrbi z električno energijo. Posledica novega načina obračunavanja bo namreč ta, da bodo lastniki sončnih elektrarn v zimskih mesecih morali del električne energije, ki je ne bo pokrila njihova sončna elektrarna, prevzeti iz omrežja. Ta strošek si bodo lahko zmanjšali z odkupom viškov  v obliki dobropisa iz presežne energije, ki jo bo proizvedla sončna elektrarna v bolj sončnih obdobjih. Finančna plat sončnih elektrarn tako vsekakor ostaja smiselna. Odvisno od teh dejavnikov lahko povprečni odjemalec pri prehodu na samooskrbo po novem poslovnem modelu računa na letni prihranek v višini do 1000 evrov glede na leto 2023, pri čemer so v GENI že upoštevali tudi novo metodologijo obračuna omrežnine.

  1. Nov način meritev je natančnejši in s tem pravičnejši 
Nova doba samooskrbe prinaša natančnejše in bolj pravične meritve porabe električne energije. Nov način merjenja temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih. Pomemben vidik tovrstnim meritev je, da omogočajo prilagajanje vaše porabe energije ter tako postane aktivni odjemalec in soustvarjalec energetske prihodnosti. Z aktivnim odjemom lahko prispevate k bolj učinkoviti rabi energije in s tem tudi k trajnosti.

  1. Postanite soustvarjalec zelene prihodnosti  
S postavitvijo sončne elektrarne lahko postanete pomemben soustvarjalec zelene prihodnosti, saj  je to ena izmed pomembnejših priložnosti za trajnostni način življenja. Na ta način ustvarjate dolgoročne in znatne prispevke, ki poglavitno vplivajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa in ohranjanju okolja.   

  1. Postavitev sončne elektrarne je z GEN-I Sonce enostavna 
Izgradnja sončne elektrarne je enostavna. Pri tem so vam v veliko pomoč strokovnjaki iz GEN-I Sonce, ki vam s svojo strokovnostjo nudijo pomoč pri vseh korakih izgradnje, od pridobivanja potrebne dokumentacije, izrisa postavitve, do dobave in kasneje vzdrževanja vaše elektrarne. Po oddanem obrazcu za povpraševanje bodo tako poskrbeli za celotno storitev na ključ, vi pa boste brezskrbno uporabljali energijo, pridobljeno iz lastne sončne elektrarne. 

  1. Neodvisnost od cen električne energije 
Samooskrbnost vam bo omogočila neodvisnost od tržnih cen električne energije. Spreminjajoče se cene električne energije in podražitve vlivajo občutek negotovosti ter tako predstavljajo pomembno vprašanje o oskrbi z električno energijo v prihodnosti. S svojo sončno elektrarno boste postali neodvisni od volatilnosti oziroma nihanj tržnih cen električne energije in tako sami ustvarjali svojo energetsko prihodnost.  

Sončna elektrarna je tako kljub novostim v sistemu obračunavanja še vedno smiselna naložba in omogoča samooskrbno ter trajnostno prihodnost. Pri tem je pomembno, da prednosti svoje elektrarne izkoristite v polni meri, kar vam omogoča nov poslovni model podjetja GEN-I. Za sklenitev pogodbe o samooskrbi jim lahko pišete na elektrika@gen-i.si  ali jih pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 1558. Sklenitev pogodbene dokumentacije je hitra enostavna, saj jo v celoti podpišete elektronsko, z enim klikom.  

Razmišljate o postavitvi lastne sončne elektrarne?  V GENI-ju vas vbijo, da izkoristite prednosti njihovega poslovnega modela odkupa viškov in zaupate izgradnjo sončne elektrarne strokovnjakom GEN-I Sonce. Obiščite njihovo spletno stran, izpolnite obrazec, prejmite informativno ponudbo, prilagojeno svojim potrebam in se naročite na ogled lokacije. Vaša sončna elektrarna je le nekaj korakov stran. Izkoristite sončno energijo in prispevajte k trajnostni prihodnosti že zdaj. Vaša nova samooskrbna rešitev je na dosegu roke. 

VIR: Naš Stik