V Žalcu, središču novo nastale turistične destinacije Spodnja Savinjska dolina – dolina zelenega zlata, se ponašamo z bogato tradicijo hmeljarstva in pivovarstva, ki jo je zaznamoval in svetu predstavil priznani pivovar Simon Kukec.

V Žalcu, središču novo nastale turistične destinacije Spodnja Savinjska dolina – dolina zelenega zlata, se ponašamo z bogato tradicijo hmeljarstva in pivovarstva, ki jo je zaznamoval in svetu predstavil priznani pivovar Simon Kukec. Njegovo dediščino ohranjamo z Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter hišnim pivom Kukec. Žalec je sedež Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, v občini pa najdemo tudi štiri mikropivovarne.
 
Srce pivovarske zgodbe pa predstavlja Fontana piv Zeleno zlato, ki letos stopa v deveto leto delovanja in na enem mestu združuje slovenske male pivovarje in do konca oktobra gosti različne dogodke posvečene hmelju in pivu.
Do sedaj smo na fontani stočili več kot 160.000 litrov slovenskega piva, varjenega s štajerskim hmeljem in prodali več kot 316.000 vrčkov.
V letošnji sezoni pa se bo predstavilo 23 različnih pivovarjev s 30 različnimi pivi, ki jih bo mogoče pokušati v prijetnem okolju mestnega parka sredi Žalca.
Cena vrčka za degustacijo 6 x 1 dcl piva na fontani je v letu 2024 11,00 €. Pivo iz vrčka priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja, ki ga odnesete domov, pa lahko degustirate tudi za 7,00 €, če fontanski vrček prinesete seboj ali pa opravite ponovno polnitev, t. i. refill piva v isti vrček. Na prvi dan delovanja, upravitelj fontane piv ZKŠT Žalec, ponuja tudi poseben popust za »Prinesi svoj vrček«.
 
Program jutrišnjega dne bo pester saj se bodo ob 18. uri pričela slovesna podelitev prvih licenc 36 novim lokalnim turističnim vodnikom lani nastale destinacije Spodnja Savinjska dolina – Dolina zelenega zlata. Z novimi lokalnimi turističnimi vodniki, ki so ravno zaključili tri mesečno usposabljanje, bodo obiskovalci Spodnje Savinjske doline – Doline zelenega zlata spoznavali edinstvene zgodbe, ki jih v naši dolini ne manjka. Izvedba je bila v sklopu LAS projekta Hmeljko pripoveduje zgodbo o hmelju in pivu, sofinanciranega s strani EKSRP, v organizaciji ZKŠT Žalec in RA Savinja s partnerji.
 
Ob 19. uri pa sledi program odprtja nove sezone delovanja Fontane piv Zeleno zlato, s predstavitvijo nove ambasadorke fontane Lare P. Jankovič, izjemnim popotnikom Olijem Walkerjem ter Klapo Intrade ter Tomislavom Bralićem.

Vabljeni, vstop je prost.

VIR: TIC Žalec