napovednik

43. koncertna sezona / 4. koncert

ANSAMBEL ALBANA BERGA Z DUNAJA: Sebastian Gürtler, violina, Régis Bringolf, violina, Subin Lee, viola, Florian Berner, violončelo, Markus Fellner, klarinet, Silvia Careddu, flavta, Ariane Haering, klavir

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | ponedeljek, 15. januar 2024 | ob 20.15


V ponedeljek, 15. januarja 2024, bo v okviru 4. abonmajskega koncerta nastopil Ansambel Albana Berga z Dunaja, edinstvena instrumentalna zasedba, ki oživlja miselnost druge dunajske šole. Uveljavljeni instrumentalisti, kot so violinista Sebastian Gürtler in Régis Bringolf, violistka Subin Lee, violončelist Florian Berner, klarinetist Markus Fellner, flavtistka Silvia Careddu in pianistka Ariane Haering, bodo poustvarili skladbe s preloma stoletja. Dela »hiperromantikov« na pragu modernizma, kot so Gustav Mahler, Alfred Schnittke in Arnold Schönberg, bomo slišali (tudi) v novi zvočni in barvni preobleki. Koncert, ki bo na sporedu ob 20.15, je za Glasbeni abonma in izven. Vstopnina 10 €, 12 €, 17 €. Vabljeni!


V Kulturnem domu Nova Gorica bo prihodnji teden na sporedu 4. zmenek 43. koncertne sezone Glasbenega abonmaja. Umetniška in poustvarjalna vizija, odprtost do vsega inovativnega in edinstvena instrumentalna zasedba so temelji Ansambla Albana Berga z Dunaja, ki oživlja miselnost druge dunajske šole. Sestav izbranih glasbenikov, članov priznanega Kvarteta Huga Wolfa in uveljavljenih dunajskih instrumentalistov, zmagovalcev mednarodnih tekmovanj, ki igrajo v najodličnejših orkestrih Avstrije in Nemčije, je nedvomno eden velikih komornih ansamblov danes. Zasedba, ki je nastala leta 2016 in si nadela ime po avstrijskem skladatelju in pianistu Albanu Bergu, se slogovno ne omejuje ter zajema iz širokega vira komorne glasbe nekoč in danes. Jedro repertoarja so skladbe s preloma stoletja – dela »hiperromantikov« na pragu modernizma (tudi) v novi zvočni in barvni preobleki: mednje sodijo prečiščena različica Mahlerjevega Adagia, ki odkriva nova harmonska obzorja, Schönbergova Komorna simfonija, ki stopa proti skladateljevi novi glasbeni identiteti, in Schnittkejeva le redko slišana priredba drugega stavka Mahlerjevega nedokončanega kvinteta. 


SPORED:

Gustav Mahler (1860—1911):
Kvartetni stavek za klavir, violino, violo in violončelo v a-molu (fragment)

Alfred Schnittke (1934—1998):
Kvartet za klavir, violino, violo in violončelo
 2. stavek, Scherzo, po skicah Gustava Mahlerja

Arnold Schönberg (1847—1951), prir. Anton Webern:
Komorna simfonija št. 1 v E-duru, op. 9 za klavir, violino, violončelo, flavto in klarinet

G ustav Mahler, prir. Martyn Harry:
Adagio iz Simfonije št. 10

VIR: KDNG