napovednik

42. koncertna sezona / 7. koncert

NURIT STARK, violina, viola
NATALIE CLEIN, violončelo
CÉDRIC PESCIA, klavir

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | Ponedeljek, 17. aprila 2023, ob 20.15


V ponedeljek, 17. aprila 2023, bomo v Kulturnem domu Nova Gorica lahko prisluhnili sedmemu abonmajskemu koncertu. Tokrat v goste prihajajo izraelska violinistka Nurit Stark, britanska violončelistka Natalie Clein in francosko-švicarski pianist Cédric Pescia. Koncertni spored bodo zaokrožila dela skladatelja Dmitrija Šostakovič. Koncert, ki bo na sporedu ob 20.15, je za Glasbeni abonma in izven. Vabljeni!

S tako zahtevnim in sporočilno močnim sporedom, kot ga napovedujemo za sedmi abonmajski koncert, se lahko spopadejo zgolj najdrznejši vrhunski virtuozi in najbolj pronicljivi glasbeniki obenem. Izraelska violinistka Nurit Stark, britanska violončelistka Natalie Clein in francosko-švicarski pianist Cédric Pescia so brez dvoma takšne vrste glasbeniki. Vsak zase je zgradil izjemno glasbeno kariero, ki ga vodi na osrednja koncertna prizorišča po vsem svetu. Danes vsi trije redno koncertirajo z uglednimi orkestri in pod taktirko priznanih dirigentov, predstavljajo pa se tudi kot komorni glasbeniki.

Za tokratni novogoriški koncert so izbrali reprezentativni izbor iz bogatega opusa komornih del za violino in violončelo s klavirjem Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča (1906–1975), nekoč zasmehovanega in nerazumljenega, danes pa kultnega skladatelja. Med prvim in zadnjim delom koncerta se razteza štirideset let burnega življenja in ustvarjanja skladatelja, ki s svojimi petnajstimi simfonijami sodi med največje simfonike 20. stoletja. Je tudi avtor vrste orkestrskih koncertov, baletov in oper. Ustvaril je številne samospeve, klavirsko in komorno glasbo, med drugim petnajst godalnih kvartetov. Skupaj s Prokofjevom velja za utemeljitelja sodobnega ruskega nacionalnega sloga. Šostakoviču je zaradi svojega izjemnega genija bolje kot komurkoli drugemu uspelo v glasbo prenesti vzdušje sovjetske Rusije na začetku 20. stoletja, kasnejšo vojno in težave pri obnovi družbe ter življenja iz opustošenja: veselost, hrepenenje, otožnost, dramatičnost, strast, počasnost, tišino, vojno, skoraj grozo, smrt … Njegovi moči se ni mogoče upirati, njegova duhovitost je zapeljiva, izvirnost silovita. 

Vstopnina: 10 €, 12 €, 17 €


SPORED

Dmitrij Šostakovič (1905–1976): 

Sonata za violončelo in klavir v d-molu, op. 40
Allegro non troppo – Allegro – Largo – Allegro

Trio za violino, violončelo in klavir št. 2 v e-molu, op. 67
Andante – Allegro con brio – Largo – Allegretto

Sonata za violo in klavir v C-duru, op. 147
Moderato – Allegretto – Adagio


VIR: KDNG