SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA in Jure Gradišnik, trobenta Rossen Milanov, dirigent Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | Ponedeljek, 13. marec 2023, ob 20.15

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA in Jure Gradišnik, trobenta Rossen Milanov, dirigent

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | Ponedeljek, 13. marec 2023, ob 20.15


V ponedeljek, 13. marca 2023, bomo v Kulturnem domu Nova Gorica lahko prisluhnili šestemu abonmajskemu koncertu. V 42. koncertni sezoni bo na veliko veselje naših obiskovalcev na odru velike dvorane že drugič nastopil orkester. Tokrat v goste prihaja Simfonični orkester RTV Slovenija, s katerim bo pod taktirko dirigenta Rossena Milanova nastopil solist Jure Gradišnik na trobenti. Tokratni spored bodo zaokrožila dela skladateljev, kot so Wolfgang Amadeus Mozart, Damijan Močnik in Franz Schubert. Koncert, ki bo na sporedu ob 20.15, je za Glasbeni abonma in izven. Vabljeni!

Po nekajletnem premoru se na naše odrske deske vrača Simfonični orkester RTV Slovenija, ki krepko vstopa v sedmo desetletje svojega delovanja. Vsa leta od ustanovitve ga krasita glasbena odličnost in vrhunska poustvarjalnost. Poleg studijskih in koncertnih snemanj za nacionalni glasbeni arhiv, izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev. V tretjem tisočletju je velik krog poslušalcev pridobil tudi s koncerti orkestrirane popularne glasbe. 

Na marčevskem abonmajskem koncertu se bo z orkestrom pod taktirko ameriškega dirigenta in skladatelja bolgarskih korenin Rossena Milanova, kot solist predstavil večkrat nagrajeni trobentač Jure Gradišnik. Aktualno zaposlen kot solo trobentač Simfoničnega orkestra RTV Slovenija aktivno sodeluje še z drugimi orkestri in različnimi komornimi sestavi. Kot solist pa je nastopil s številnimi mednarodnimi orkestri in mnogimi svetovno priznanimi dirigenti.

Vstopnina: 10 €, 12 €, 17 €



SPORED

Wolfgang Amadeus Mozart (1756—1791):
Baletna glasba iz opere Idomenej, KV 367
Chaconne: Allegro − Larghetto − Allegro − Largo − Allegretto − Piú allegro, Passepied, Gavotte, Passacaille


Damijan Močnik (1967—):
Koncert za trobento in orkester

***

Franz Schubert (1797—1828):
Simfonija št. 4 v c-molu, D. 417, Tragična
Adagio molto − Allegro vivace, Andante, Menuetto: Allegro vivace – Trio, Allegro


VIR: KDNG