Med soboto (19.8.) in torkom (22.8.) bodo na sporedu še zadnji trije koncerti letošnjega 41. Festivala Radovljica 2023.

Med soboto (19.8.) in torkom (22.8.) bodo na sporedu še zadnji trije koncerti letošnjega 41. Festivala Radovljica 2023.

8. KONCERT
Sobota, 19. avgusta 2023, ob 20.00, radovljiška graščina
Quasi una fantasia
 
Rosalía Gómez Lasheras, zgodovinski klavir Blüthner (1856)
 
Klavirske fantazije in sorodna glasba prve polovice 19. stoletja na zgodovinskem klavirju: Ludwig van Beethoven, Hélène de Montgeroult, Felix Mendelssohn in Clara Schumann.


/


9. KONCERT
Nedelja, 20. avgusta 2023, ob 20.00, radovljiška graščina
Bachove sonate za violino in čembalo

François Fernandez baročna violina
Aapo Häkkinen čembalo
 
Johann Sebastian Bach: Šest Sonat za violino in čembalo, BWV 1014–1019
 
Namesto avstrijskega violinista Ericha Höbartha, ki je moral sodelovanje odpovedati zaradi težav z zdravjem, bo nastopil slavni belgijski violinist François Fernandez, ki je znan kot solist, komorni glasbenik, član ansambla Ricercar Consort in koncertni mojster znanih baročnih orkestrov. Posnel je vrsto solističnih zgoščenk, tudi Bachove solistične sonate in partite. Leta 2012 je izšel njegov posnetek Bachovih sonat z obligatnim čembalom z Benjaminom Alardom.
 
 
Cikel šestih sonat za violino in obligatni čembalo je Johann Sebastian Bach zasnoval kmalu po letu 1720. Njegov sin Carl Philipp Emanuel ga je uvrščal med »najboljša dela dragega pokojnega očeta«. Zapisal je, da še vedno zvenijo zelo dobro in da ima z njimi veliko veselja, čeprav so stare že več kakor petdeset let. Posebno se je navduševal nad nekaterimi počasnimi stavki in menil, da jih tudi v njegovem času ne bi bilo mogoče zasnovati bolj spevno. Bach je sonate verjetno napisal za večji čembalo s 16-čeveljskim registrom in takšno glasbilo bo zazvenelo tudi v Radovljici.
 
/

10. KONCERT

Torek, 22. avgusta 2023, ob 20.00, radovljiška graščina
Obramba viole da gamba
 
Boris Ostan, igralec
 
Haruna Shinoyama, violina
Enrico Bronzi, violončelo
Florian Birsak, čembalo
 
Luca Pianca, lutnja
Vittorio Ghielmi, viola da gamba
 
Besedila: Hubert Le Blanc (1740), prevedel Domen Marinčič
 
V glasbeni komediji, ki bo sklenila letošnji Festival Radovljica, sodelujejo trije svetovno znani italijanski glasbeniki, igralec Boris Ostan, mlada japonska violinistka in znani avstrijski čembalist. Predstava je nastala na podlagi Obrambe viole da gamba pred prizadevanjem violine in prevzetnostjo violončela – nenavadnega pampfleta o estetskem boju med naštetimi godali, ki ga je leta 1740 objavil Hubert Le Blanc. Francoski odvetnik se je veliko ukvarjal z glasbo in predvsem z violo da gamba, a ostaja skrivnostna osebnost. Menda v Parizu ni mogel najti naklonjenega založnika, kakor je pozneje zapisal glasbeni zgodovinar Fétis: »Ko je Pierre Mortier v Amsterdamu končno privolil v objavo, je Le Blanca odneslo od veselja in na Nizozemsko se je odpravil v natanko takšnem stanju, v katerem je slišal novico – še vedno je imel na sebi domačo haljo, copate in nočno čepico!« Žal ne vemo, koliko resnice je v anekdoti, ki je podobno slikovita kakor sama publikacija.


/

 PR - Festival Radovljica