Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki bo na različne načine letos obeležen že četrto leto.

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki bo na različne načine letos obeležen že četrto leto. Obeleževanje tega dne je pomembno zlasti zaradi ozaveščanja o razsežnosti problematike, povezane z odpadno hrano ter iskanja skupnih rešitev.  

Po podatkih Ministrtva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se v EU vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih, sledita pa sektorja predelave in proizvodnje (20 %). Da bi pospešili prizadevanja EU na tem področju, Evropska komisija predlaga, naj države članice do leta 2030 za 10 % zmanjšajo količino odpadne hrane v predelavi in proizvodnji ter za 30 % (na prebivalca) skupaj v maloprodaji in potrošnji (restavracije, prehrambene storitve in gospodinjstva).

Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane je eno osrednjih prizadevanj Evropske unije, tudi v luči trajnosti, zelenega prehoda in boja proti podnebnim spremembam.

Več podrobnejših informacij najdete na spletni strani Naša super hrana

VIR: TZS