GLASBA Z VRTOV SV. FRANČIŠKA 7. maj—11. junij 2024 Dvorana in cerkev Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici

GLASBA Z VRTOV SV. FRANČIŠKA
7. maj—11. junij 2024
Dvorana in cerkev Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici


V torek, 7. maja 2024, bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici zazvenela glasba prvega koncerta 28. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, ki ga Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica prireja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica. Koncertni cikel bosta zagnala pesnik in glasbenik David Bandelj ter pianistka Ingrid Mačus s koncertom za pesnika, glas in klavir, ki nosi naslov Tišina, beseda, glasba.
Vsi koncerti, z izjemo drugega, ki bo v cerkvi, bodo v dvorani Frančiškanskega samostana. Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana. Vabljeni!


V maju in juniju v Kulturnem domu Nova Gorica tradicionalno vabijo na Kapelo, kot domačini imenujejo Kostanjevico v Novi Gorici, v prijetno okolje Frančiškanskega samostana, kjer bo ponovno zvenela Glasba z vrtov svetega Frančiška. S šestimi izbranimi glasbenimi večeri v tem izjemnem kulturnozgodovinskem biseru, ki se dviguje na markantni točki nad Novo Gorico in se obenem spogleduje s sosednjo Gorico, bodo tako nadaljevali vsebinsko usmeritev, ki je z navdušenjem sprejeta tako pri njihovem zvestem občinstvu kot pri glasbenikih. Tudi v bodoče bodo predstavljali slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost uveljavljenih domačih in italijanskih glasbenikov, predvsem pa mladih glasbenih talentov, zlasti tistih z »goriških vrtov« z obeh strani meje. Glasbeni cikel, ki bo že 28. sezono potekal v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe tega skupnega goriškega prostora, bo tako znova priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice, ki bosta leta 2025 zasijali pod skupnim imenovalcem Evropske prestolnice kulture. Cikel je tudi pravšnja priložnost za druženje ljubiteljev glasbe na tem posebnem območju, kjer se v objemu cvetočih in dišečih burbonk stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture.

Koncertni cikel bosta v torek, 7. maja 2024, otvorila pesnik in glasbenik David Bandelj ter pianistka Ingrid Mačus s koncertom za pesnika, glas in klavir, ki nosi naslov Tišina, beseda, glasba. V ponedeljek, 13. maja, bo glasba vokalne zasedbe Mittelvox Ensemble pod taktirko dirigentke Mateje Černic zadonela v Cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji. Tretji zmenek v času cvetočih in dišečih burbonk, ki nastaja v soorganizaciji z Zvezo primorskih glasbenih šol, bo 21. maja, ko bo Frančiškanski samostan Kostanjevica preplavil vrvež nagrajencev primorskih glasbenih šol na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Zadnji majski koncert bo v znamenju marimbe tržaškega glasbenika in profesorja tolkal Daria Savrona. Prvi junijski koncert bodo obarvale flavtistke Ana Černic, Doris Kodelja in Tamara Tretjak združene v Triu Auris. Zadnji glasbeni zmenek na griču nad Novo Gorico, ki nastaja v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel iz sosednje Gorice, pa je že tradicionalno rezerviran za koncert zmagovalca oz. zmagovalke mednarodnega tekmovanja MUSICA GORITIENSIS. Podrobnejši program cikla si lahko preberete na spletni povezavi, sicer pa boste o posameznem koncertu tudi tedensko obveščeni. Vsi koncerti, z izjemo tretjega, ki bo ob 18. uri, bodo na sporedu ob 20. uri. Vabljeni, vstop prost!

VIR: KDNG