V Radencih so včeraj okronali 27. Vinsko kraljico Slovenije. Ta laskavi naslov je prejela 23 -letna Sanja Ferjančič s Planine nad Ajdovščino, ki bo letos na dogodkih tako doma kot v tujini predstavljala vse tri vinorodne slovenske dežele, vinogradništvo, turizem, slovenska vina in pa kulturno dediščino. Sanja je že šesta vinska kraljica Slovenije, ki prihaja iz Vipavske doline.

V Radencih so včeraj okronali 27. Vinsko kraljico Slovenije. Ta laskavi naslov je prejela 23 -letna Sanja Ferjančič s Planine nad Ajdovščino, ki bo letos na dogodkih tako doma kot v tujini predstavljala vse tri vinorodne slovenske dežele, vinogradništvo, turizem, slovenska vina in pa kulturno dediščino. Sanja je že šesta vinska kraljica Slovenije, ki prihaja iz Vipavske doline. Nasledila je Gorenjko Majo Pečarič. 27. Vinsko kraljico Slovenije sta okronala Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Nova vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič je s trto in vinom povezana že vse življenje. Na Posestvu Ferjančič skupaj z bratoma predstavlja že 7. generacijo, ki se ukvarja z vinarstvom in vinogradništvom. Sanja je po izobrazbi diplomirana fizioterapevtka, trenutno pa študij nadaljuje na magistrski stopnji fizioterapija. Opravljen pa ima tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje.

»Kot vinska kraljica si bom prizadevala, da v vsakem kozarcu začutimo utrip preteklosti, moč zemlje in strast pridelovalca ter da se vino uživa spoštljivo in celostno. Želim poudarjati tudi čudovitost spajanja vina s hrano in raznolikost okusov, ki ustvarjajo izjemne gastronomske užitke. Verjamem, da je v znanju moč, zato bom gradila na izobraževalnih vinskih dogodkih, širitvi prepoznavnosti avtohtonih slovenskih sort in širitvi vinske kulture predvsem med mlade. Kot študentka zdravstvene smeri želim ozaveščati o zmernem in odgovornem uživanju alkohola ter spodbujati k zdravemu načinu življenja, saj lahko le tako dvigujemo kulturo pitja vina.« je med drugim zapisala Sanja.
Pokrovitelj kraljičinega vina je Domen Ferjančič, brat vinske kraljice. Vino 27. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno belo vino Pinela, z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2023, vinorodni okoliš Vipavska dolina. Gre za suho vino s 13 odstotki alkohola Posestva Ferjančič. Čestitke 27. Vinski kraljici Slovenije tudi s stani radia Primorski val.

Ana Štokelj

VIR: Primorski val