Deceuninck bo od leta 2024 letno recikliral 40.000 ton PVC-ja

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, bo konec letošnjega leta zaključil petletni investicijski cikel v lastno reciklažno tovarno v Diksmuideju v Belgiji, s čimer bo svojo reciklažno zmogljivost povečal z 8.000 ton iz leta 2017 na 40.000 ton konec leta 2023. Celotna naložba v izboljšanje interne strategije recikliranja je vredna 25 milijonov evrov.


Deceuninckovo interno recikliranje se začne z zbiranjem starega PVC-ja, vključno s starimi okni. Material gre skozi proces drobljenja, čiščenja, sortiranja in granulacije. Reciklažni obrat v Diksmuideju, ki je tudi največji v Evropi, trenutno predela povprečno 10 tovornjakov starih PVC profilov na dan. Postopek recikliranja je skoraj popolnoma avtomatiziran, Deceuninck proizvede nekajkrat več recikliranega PVC-ja kot njegovi konkurenti.

Investicijski načrt, ki so ga pričeli leta 2017, vključuje povečanje zmogljivosti drobljenja in čiščenja, izboljšave procesov pa so prispevale k nadaljnjemu povečanju zmogljivosti. Trem dodatnim granulacijskim linijam in dodatnemu skladišču, bo konec leta 2023 sledila selitev v novo halo, kar bo zadnja faza investicijskega načrta.

»Odločili smo se investirati v naš vodilni položaj pri prehodu na trajnostne izdelke in trajnostno proizvodnjo. Verjamemo, da je za to ključna kakovost, ki nas ločuje od naše konkurence in edini način, kako lahko delujemo v današnjem svetu,« pojasnjuje Bruno Humblet, izvršni direktor Deceunincka.

Uporaba recikliranega materiala je pomembno merilo v Deceuninckovih raziskovalnih in razvojnih procesih. Standardni asortiman PVC profilov Decuninck's Elegant vsebuje 15-30 % recikliranega materiala, medtem ko profil Phoenix vodi s 100 % recikliranim materialom. Z upoštevanjem posebne interne strategije recikliranja ima Deceuninck zagotovljeno dolgoročno dobavo kakovostnega recikliranega PVC-ja. Podjetje lahko nadzoruje in zagotavlja pretok zastarelih PVC izdelkov in s tem vzdržuje potrebne standarde kakovosti za svoje nove izdelke.

Z okoljskega vidika obstaja več razlogov za vlaganje v recikliranje. Stara PVC okna namreč ne končajo na odlagališčih, pri predelavi recikliranega materiala pa se porabi 90 % manj energije in zato povzroči manj emisij CO2 kot proizvodnja novega materiala. V letu 2022 je Deceuninck v svojih proizvodnih procesih uporabil 19.804 ton recikliranega PVC-ja, s čimer se je podjetje izognilo 37.000 tonam neto CO2, kar je enako letnim emisijam CO2 skupno 4.900 Evropejcev.

Deceuninck je svoje cilje zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za leto 2022 predložil SBTi, globalnemu organu, ki podjetjem omogoča, da določijo ambiciozne cilje zmanjšanja emisij v skladu z najnovejšimi podnebnimi spoznanji. Septembra 2023 je bila ocena SBTi zaključena in Deceuninckovi kratkoročni in dolgoročni cilji v zvezi z merili neto ničelnih emisij so bili uradno odobreni. Glavni kratkoročni cilj Decunincka je do leta 2030 zmanjšati toplogredne pline za 60 % v primerjavi z referenčnim letom 2021, dolgoročni cilj pa doseči ničelne emisije do leta 2050.

VIR: IMC Agencija