Kolesarsko društvo Grosuplje je v soorganizaciji z Zavodom za turizem Grosuplje v nedeljo, 4. junija 2023, uspešno izvedlo 23.

Kolesarsko društvo Grosuplje je v soorganizaciji z Zavodom za turizem Grosuplje v nedeljo, 4. junija 2023, uspešno izvedlo 23. Kolesarski maraton treh občin. Imeli smo odlično udeležbo: Maratona se je udeležilo 678 udeležencev, ki so se na lepo nedeljsko jutro podali po razgibanih trasah občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, družine z otroki pa po Grosuplju in okoliških krajih ter preživeli dan aktivno in veselo v prečudoviti naravi.

Organizirane so bile štiri tradicionalne cestne proge v dolžini 91, 78, 56 in 45 km, 28 km dolga proga za gorske kolesarje in dve delno makadamski progi družinskega maratona v dolžini 13 in 24 km. Najdaljša je vsebovala vzpon na Korinj (600 m).

Tudi na letošnjem maratonu so se kolesarji - uporabniki omrežja platforme Strava pomerili v virtualni tekmi iz Krke na Korinj na 4,3 km dolgem vzponu, z 280 m višinske razlike. Izmerjeni so bili odlični časi.

Start in cilj vseh skupin sta bila v Grosuplju na Gasilski cesti. Udeležence je pred startom pozdravil podžupan občine Grosuplje Janez Pintar, nato pa so zvoki Pihalnega orkestra Glasebene šole Grosuplje pospremili kolesarje na pot. Maraton se je odvijal v splošnem prometu po ulicah in vaseh občin Grosuplje, Dobrepolje in Ivančna Gorica. Za usmerjanje in varnost je skrbelo okoli 100 redarjev, spremljevalcev z avtomobili in motorji, reševalna in servisna služba. Ob trasi so za žejo in okrepčilo skrbeli na štirih okrepčevalnih postajah. V Višnji Gori pri Hiši Kranjske čebele je bila postavljena tudi stojnica Javnega zavoda za kulturo in turizem Višnja Gora s promocijskim materialom in raznimi medenimi dobrotami.

Posebno navdušenje je bilo čutiti pri družinskem maratonu, ki se ga je udeležilo 141 otrok mlajših od 15 let s svojimi starši. Družinski maraton je imel letos glavni postanek na Malem Mlačevem pri gasilskem domu, kjer je bila okrepčevalnica in animacija za otroke s kolesarskim poligonom, poslikavo obraza, kolesarskim kvizom in izdelovanjem prometnih znakov, da se otroci že v rani mladosti učijo varnosti v (kolesarskem) prometu.

Ob zaključku so bili vsi udeleženci nagrajeni z medaljo, praktično nagrado in malico, sodelovali so tudi pri žrebanju sponzorskih nagrad. Posebne pokale so prejeli najstarejši kolesar, najboljša kolesarka in najboljši kolesar vzpona na Korinj ter tri najštevilčnejše skupine.

Glavni pokrovitelj je bil Avto center Jerovšek, maraton pa so nam pomagali izvesti še drugi sponzorji in donatorji: Pekarna Grosuplje, Mapei Novo mesto, Zavarovalnica Triglav, Šprinter Grosuplje, Setr, d.o.o. Ivančna Gorica, Perskindol, PuciCup Šmarje Sap, Občina Ivančna Gorica, Občina Dobrepolje, Pihalni orkester GŠ Grosuplje, prav posebno pa Zavod za turizem Grosuplje z Občino Grosuplje, ki je bil soorganizator dogodka. Tudi letos je pri pokrivanju stroškov sodelovala Fundacija za šport.

Na startno ciljnem prostoru je potekala dobrodelna akcija. Obiskovalci so na stojnici darovali sredstva za raziskave bolezni raka, ki jo je v Lozani v Franciji skupaj s trenerjem ustanovil kolesar Tadej Pogačar. V ta namen je podaril 1000 majic in glavno nagrado za žrebanje - podpisano belo majico, ki jo je osvojil kot najboljši mladi kolesar na tritedenski Dirki po Franciji leta 2020. V akciji je bilo zbranih 1.481,60 eur. Majice, ki so še ostale, pa bomo delili na dobrodelni akciji, ki bo potekala v Grosuplju, 16. 6. 2023, na startnem prostoru 3. etape Kolesarske dirke po Sloveniji.
 
Kolesarsko društvo Grosuplje in Turizem Grosuplje              

VIR: Občina Grosuplje