Generalna skupščina OZN je 21. marec razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.

Generalna skupščina OZN je 21. marec razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.

DSI - mednarodna nevladna organizacija Downov sindrom International je za leto 2023 opredelila geslo »With Us Not For Us« (Z nami, ne za nas).

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot Sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Dr. Valerija Bužan, predsednica društva Downov sindrom: »Društvo je uspelo v preteklem letu pridobiti nove prostore v centru Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. Istočasno je tam informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje. Mogoča je izposoja literature iz tega področja. Iskali bomo tudi možnosti različnih oblik bivanja s podporo za odrasle z Downovim sindromom. Pomembno nam je, da bodo v naših programih osebe z Downovim sindromom in njihove družine ter strokovni delavci pridobili uporabne informacije, pa tudi sklenili nova prijateljstva,
kar daje programom še posebno vrednost.«

Društvo bo ob Svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi več dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vljudno vabi vse, ki nas želijo podrobneje spoznati in podpreti.
 
Pridružite se nam:

  • v soboto, 18. 3. 2023 Evropsko gastronomsko tekmovanje za osebe s posebnimi potrebami, ki bo potekalo ob 12. uri na Štuli 23 v Ljubljani Šentvid.
  • v torek, 21. 3. 2023, bo od 9.00 do 18.00 pred Ateljejem 21, na Bregu 2 v Ljubljani INFORMATIVNA STOJNICA, kjer bomo imeli pripravljene gradivo in izdelke društva. Tudi letos bomo izvedli pohod z baloni v 21. krajih po Sloveniji (Maribor, Celje, Postojna, Cerknica, Jesenice, Radovljica, Slovenj Gradec, Novo mesto, Koper …).
V Ljubljani bomo pohod z baloni zaključili z ogledom Narodnega muzeja Slovenija in Narodno galerijo.

Ves čas pa nas bodo zabavali in pokazali svoje spretnosti in znanje tudi naši člani. Veseli bi bili, če bi se nam na naših aktivnostih pridružili tudi Vi in tako na svoj način prispevali k vključevanju drugačnih v družbo, saj je pa pred nami še kar nekaj neurejenih poti, ki
jih bomo skupaj premagali, tudi skozi ozaveščaje javnosti.

Z upanjem, da se odzovete, vam želimo lep dan.

dr. Valerija Bužan,
predsednica društva
 
Več v pripetem dokumentu.
 
VIR: Občina Šentjernej