Od danes dalje in vse do četrtka bo v Starem trgu, na terasi Hotela Razgoršek, v Vili Bianci in Gaju poezije pri Škalskem jezeru potekalo mednarodno srečanje književnikov Lirikonfest XXI.

Gre za tradicionalni literarni festival, ki prinaša festivalno izbrana pesniška branja in književno omizje z mednarodno udeležbo. V četrtek, 9. junija, ob 19. uri bo v Vili Bianci potekala Lirikonfestova slavnostna akademija Poetična Slovenija, na kateri bodo podelili književne nagrade velenjica – čaša nesmrtnosti, krilata želva, Lirikonov zlat in mednarodno Pretnarjevo nagrado. Prisotne bo nagovorila podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević.
 
Programski in organizacijski vodja Lirikonfesta je Ivo Stropnik, glavni in odgovorni urednik Ustanove Velenjska knjižna fundacija. Tema letošnjega festivala je Nenaravnost, nadnaravnost in protestniškost v novejši poeziji. V okviru festivala bodo izvedena aktualna simpozijska ali debatna omizja, literarna branja, spremljevalni umetniški program za različne starostne skupine, izvaja pa se tudi promocija ter popularizacija vrhunske slovenske in prevodne literature. Podrobnejši program: Ustanova Velenjska knjižna fundacija (uvkf.si).
 
Na doslej dvajsetih festivalnih književnih srečanjih z mednarodnimi gosti je bilo predstavljenih več kot tisoč slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev, prevajalcev, urednikov, interpretov, mednarodnih književnih posrednikov.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje