Sinoči je v sejni sobi občine Ivančna Gorica župan Dušan Strnad pripravil slovesen sprejem za mladinke PGD Krka, ki so konec septembra postale državne prvakinje na 25. državnem tekmovanju v gasilski orientaciji.

Sinoči je v sejni sobi občine Ivančna Gorica župan Dušan Strnad pripravil slovesen sprejem za mladinke PGD Krka, ki so konec septembra postale državne prvakinje na 25. državnem tekmovanju v gasilski orientaciji.

Ob tej priložnosti je župan Dušan Strnad mladinkam PGD Krka v sestavi Lana Plut, Maša Aleš, Ana Tekavec in mentorju Juretu Pavčiču, izročil spominski kovanec Prijetno domače, ki ga podeljuje tistim najboljšim, najbolj zaslužnim v naši občini. »Iskreno čestitam za dosežen uspeh na državnem tekmovanju in zahvala tudi za to, da ste se odločile postati gasilke. Ste vzgled marsikateri mladini, ki danes še išče svoje izzive. Želim si, da bi podeljeni kovanec dobil primerno mesto številnim društvenim pokalom in bil vzpodbuda tudi drugim, da se lotijo podobnih korakov kot ste se ve. Gasilstvo plemeniti človeka«, je zaključil župan.

Čestitkam na sprejemu se je pridružil tudi predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Jure Strmole, ki je poudaril, da je ekipa PGD Krka že peta ekipa v ivanški gasilski zvezi, ki je dosegla državni naslov. Štiri ekipe so naslov osvojile v državnem kvizu, Krčanke pa so prve, ki so osvojile naslov v gasilski orientaciji.

V imenu mladink PGD Krka se je za sprejem vodstvu občine zahvalila tudi Lana Plut in obljubila, da bodo PGD Krka in našo ivanško občino uspešno zastopale še naprej.

Županov sprejem, ki sta ga z glasbo obogatila Julija Koritnik na citrah in gasilec PGD Krka Jan Pirnar na harmoniki, je povezovala Neža Strmole.

 

V nadaljevanju objavljamo podrobnejši zapis iz tekmovanja Katje Slak, članice PGD Krka, ki je bil objavljen v zadnji številki občinskega glasila Klasje:

MLADINKE PGD KRKA DRŽAVNE PRVAKINJE V GASILSKI ORIENTACIJI

Na sobotno jutro, 21.9.2024, so se tri nadobudna dekleta po imenu Lana Plut, Maša Aleš in Ana Tekavec skupaj z mentorjem Juretom Pavčičem podale na pot proti Medvedjem Brdu v Gasilski Zvezi Logatec, kjer je potekalo Državno tekmovanje v gasilski orientaciji. Čeprav se je v kategoriji mladink pomerilo kar 33 najboljših ekip mladink iz celotne Slovenije, so dekleta pometla s konkurenco in v Krško dolino prinesle več kot zasluženo zlato.

Do državnega tekmovanja vodi zelo zahtevna in dolga pot, saj se vse začne z rednimi gasilskimi vajami, ki so jih dekleta z veseljem obiskovale vse od malih nog, ko so začele kot pionirke. Z zanimanjem za gasilstvo, veliko vloženega truda ter znanja se vse skupaj zares začne šele na Občinskem tekmovanju v orientaciji, na katerem se med seboj pomerijo ekipe iz domače Gasilske zveze Ivančna Gorica. Le najboljše ekipe se uvrstijo na Regijsko tekmovanje, kjer je konkurenca med ekipami že zelo močna. Samo tisti, ki jim uspe premagati obilico konkurenčnih ekip na Regiji, pa so počaščeni, da nastopijo na Državnem tekmovanju, ki ga vsako leto organizira Gasilska Zveza Slovenije. Letos se je Državnega tekmovanja v šestih različnih kategorijah udeležilo kar 196 ekip. Našim dekletom je to uspelo že drugič zapored. Leto dni nazaj so se dekleta na Državnem tekmovanju v orientaciji veselila nehvaležnega 4. mesta, letos pa bili vztrajnost, volja in ves trud deklet zasluženo poplačani.

Na tekmovanju so pokazale svoje znanje v vaji z vedrovko, prepoznavanju topografskih znakov, vaji iz orientacije, vaji spajanja cevi na trojak, vaji zvijanja cevi ter vaji štafetnega navezovanja vozlov. Poleg vseh pravilno in hitro izvedenih vaj pa je bil odločilnega pomena tudi čas teka. Dosegle so najboljši čas proge, saj so v cilj pritekle skoraj tri minute pred drugo najboljšo ekipo. Kljub temu, da so se pri vaji z vedrovko soočale z nekaj težavami zaradi vetra, ki jim je nekoliko odnašal vodni curek, so brez težav premagale vso višinsko razliko na progi in v cilj pritekle dobre volje ter nasmejane do ušes.  Dekleta so skočila na najvišjo stopničko in osvojila naziv Državnih prvakinj v orientaciji v kategoriji mladink za leto 2024, kar za naše društvo predstavlja ogromen ter zgodovinski dosežek. Prav tako je to zgodovinski dosežek tudi za našo Gasilsko zvezo.

Na tem mestu ne smemo pozabiti na mentorja ekipe mladink, ki je s svojo predanostjo in trudom z dekleti preživel ure in ure priprav na vajah, jih bodril, motiviral in jim predajal svoje znanje in nasvete, ki jih je tekom svoje gasilske poti kot tekmovalec na številnih mladinskih tekmovanjih pridobil tudi sam. Jure Pavčič je mentor, ki je s svojo dušo in telesom navijal za svojo ekipo, pravi pa, da je na dekleta zelo ponosen ter si šteje v čast, da je bil tak zgodovinski dosežek osvojen prav pod njegovim mentorstvom. Po njegovih besedah, bodo dekleta v prihodnje branila naslov državnih prvakinj v kategoriji mladink, kasneje pa bodo dale vse od sebe, da naziv osvojijo tudi v kategoriji gasilk pripravnic.

Kot se spodobi, smo člani društva skupaj s predstavniki GZ Ivančna Gorica, poskrbeli za lep in veličasten sprejem ekipe. Presenetili smo jih z vodnim špalirjem, sireno z lučkami ter bučnim aplavzom. Dekletom sta predsednik in poveljnik društva ob čestitkah izročila simbolične šopke vrtnic ovite v zlato.  Dodatno smo jih zaradi njihovih rosnih leh nagradili še z otroškim šampanjcem, mentorju pa smo 'požegnali' z ročnikom ter nagradili s pravo zasluženo penino.

Maša, Ana in Lana – ponosni smo na vas! PGD Krka ste zastopale več kot odlično, za kar vam v imenu društva čestitamo. Naj bo vaša pot polna uspehov še naprej. Čestitke pa tudi preostalim trem ekipam GZ Ivančna Gorica in sicer mladincem PGD Kriška vas, mladincem PGD Višnja Gora ter pripravnicam PGD Muljava za dosežena mesta na državnem tekmovanju.

VIR: Občina Ivančna Gorica