Podjetja iz slovenskega vesoljskega sektorja, ki so se letos prvič aktivno predstavila na Mednarodnem astronavtskem kongresu v Milanu, so svojo prisotnost ocenila kot zelo uspešno. Na kongresu so imela številne priložnosti za navezovanje poslovnih stikov in mreženje, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija.

Milano, 18. oktobra - Podjetja iz slovenskega vesoljskega sektorja, ki so se letos prvič aktivno predstavila na Mednarodnem astronavtskem kongresu v Milanu, so svojo prisotnost ocenila kot zelo uspešno. Na kongresu so imela številne priložnosti za navezovanje poslovnih stikov in mreženje, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija.

Kongres predstavlja povezovalni dogodek mednarodne vesoljske skupnosti, na katerem se zberejo vsi globalni vesoljski akterji. Letošnjega dogodka, ki je potekal pod geslom Odgovorno vesolje za trajnost, se je udeležilo več kot 11.000 udeležencev iz celega sveta.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v agenciji Spirit Slovenija, je bilo letošnje vodilo organizatorjev pri snovanju dogodka, da so vesoljske tehnologije ključnega pomena za sedanje družbeno življenje in trajnostno prihodnost, vendar je vesolje omejen vir, zato je treba to bogastvo ohraniti za prihodnje generacije.

Na kongresu je letos prvič sodeloval tudi slovenski vesoljski center. Predstavitev sta pripravili Slovenska vesoljska pisarna, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ter agencija Spirit Slovenija.

Na njej se je predstavilo devet slovenskih podjetij in institucij s področja vesoljskih tehnologij, in sicer: Comtrade 360, Dewesoft, Duol, XLAB, Ferročrtalič, Instrumentation Technologies, Intectiv, Skylabs in Center odličnosti Vesolje.si.

Ti sodelujoči so nastop na kongresu v Milanu pozdravili in ga ocenili za zelo uspešnega, saj so se v sklopu dogodkov, ki so potekali v času kongresa, seznanili z najnovejšimi trendi in novostmi vesoljske industrije, imeli pa so tudi številne priložnosti za navezavo poslovnih stikov in mreženje z udeleženci kongresa.

"Ponosni smo, da smo med dogodkom podpisali novo pogodbo s poslovnimi partnerji za sodelovanje pri gradnji nove satelitske konstelacije, z namenom hitrega odziva pri zaznavanju civilno varnostnih tveganj. Poleg direktorja ESA, Josefa Aschbacherja, je naš slovenski razstavni prostor obiskalo tudi mnogo drugih nacionalnih vesoljskih agencij iz Evrope, kar dodatno potrjuje pomen naše prisotnosti na tem dogodku," so denimo ocenili v podjetju Skylabs.

Kongres je v torek obiskal tudi minister za gospodarstvo turizem in šport Matjaž Han. Ob obisku je ocenil, da je Slovenija od leta 2016, ko je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA), zgradila obetaven vesoljski sektor.

VIR: STAkrog