»Strateški svet GZS za internacionalizacijo bo prispeval k hitrejšemu prepoznavanju in izkoriščanju priložnosti na mednarodnih trgih ter k tesnejšemu povezovanju slovenskih podjetij s tujimi partnerji. Naš ključni cilj je zagotoviti, da slovenska podjetja prejmejo ustrezno podporo internacionalizaciji, kar bo omogočilo rast in krepitev njihove globalne prisotnosti,« je dejala izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo mag. Marjana Majerič na ustanovni seji Strateškega sveta GZS za i

Ljubljana, 17. oktober 2024 – »Strateški svet GZS za internacionalizacijo bo prispeval k hitrejšemu prepoznavanju in izkoriščanju priložnosti na mednarodnih trgih ter k tesnejšemu povezovanju slovenskih podjetij s tujimi partnerji. Naš ključni cilj je zagotoviti, da slovenska podjetja prejmejo ustrezno podporo internacionalizaciji, kar bo omogočilo rast in krepitev njihove globalne prisotnosti,« je dejala izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo mag. Marjana Majerič na ustanovni seji Strateškega sveta GZS za internacionalizacijo (SSI GZS).


Natalija Stošicki, direktorica strateškega razvoja in internacionalizacije GZS, je dodala, da želi »GZS okrepiti svojo vlogo na področju internacionalizacije, saj je strateško sodelovanje med gospodarstvom, državo, raziskovalnimi inštituti ter univerzami ključno za uspeh. Vzpostavitev strateškega sveta je pomemben korak naprej, saj smo opredelili konkretne cilje, ki bodo okrepili globalno prisotnost slovenskih podjetij

 

Strateški svet GZS za internacionalizacijo je bil ustanovljen z namenom spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva in povezovanja ključnih akterjev iz gospodarstva, akademske sfere ter državnih institucij. Na ustanovni seji so člani sveta, med katerimi so predstavniki najmočnejših izvoznih podjetij, potrdili akcijski načrt za delo sveta ter sooblikovanje slovenskega ekosistema internacionalizacije, ki bo slovenskim podjetjem pomagal pri vključevanju v globalne ekosisteme. Sprejeli so tudi poslovnik, razprava pa je bila tudi o prioritetah delovanja sveta.

 

Predstavniki vključenih podjetij so izpostavili pričakovanje, da GZS v sodelovanju z ostalimi relevantnimi institucijami prevzame koordinacijsko vlogo pri zagotavljanju finančnih in vsebinskih podpornih instrumentov za podjetja pri njihovem nastopu na tujih trgih.

 

Za predsednika sveta je bil imenovan mag. Žiga Vavpotič (Bora partners), za podpredsednike pa Dušan Olaj (Duol), mag. Sonja Šmuc (Dewesoft) in Borut Čeh (Labena).

 

Strateški svet je posvetovalno telo, usmerjeno v povečanje izvoza, krepitev globalne prepoznavnosti slovenskega gospodarstva ter spodbujanje sodelovanja slovenskih podjetij v mednarodnih projektih in partnerstvih.


VIR: GZS