Včeraj na Jezerskem obeležili jubilej čezmejnega sodelovanja med Elektro Gorenjska in Kärnten Netz, ki se je začelo po žledolomu leta 2014 in se še nadaljuje.

Datum objave:

16. oktober 2024

Avtor:

Mare Bačnar

Avtor fotografij:

Mare Bačnar


Včeraj na Jezerskem obeležili jubilej čezmejnega sodelovanja med Elektro Gorenjska in Kärnten Netz, ki se je začelo po žledolomu leta 2014 in se še nadaljuje.

Naravne nesreče, kot so neurja in vremenske havarije, vedno pogosteje vplivajo na elektroenergetske sisteme, kar povzroča dolgotrajne izpade električne energije. V teh trenutkih se pokaže izjemna vrednost čezmejnih energetskih povezav, ki omogočajo hitro in učinkovito pomoč. Tak primer uspešnega sodelovanja je bil zabeležen na Jezerskem, kjer so predstavniki Elektra Gorenjska in Kärnten Netz obeležili deseto obletnico sodelovanja, ki je bilo vzpostavljeno po žledolomu leta 2014. Ta primer sosedske pomoči med Slovenijo in Avstrijo je danes simbol trajnega sodelovanja in zaupanja med obema državama.

Žledolom in vzpostavitev čezmejne povezave
Žledolom februarja 2014 je povzročil obsežne poškodbe elektroenergetskega omrežja v Sloveniji. Na Jezerskem je bilo kar 25 kilometrov omrežja uničenega, kar je prekinilo oskrbo z električno energijo. V teh kritičnih trenutkih so zaposleni Elektra Gorenjska in Kärnten Netz hitro vzpostavili 200-metrsko, 20 kV dolgo povezavo čez Jezerski vrh, ki je omogočila, da so prebivalci kljub prekinjenim cestnim povezavam prejeli elektriko iz sosednje Avstrije. Reinhard Draxler, izvršni direktor skupine Kelag, je na dogodku poudaril, kako pomembne so tovrstne čezmejne povezave. "Ta dogodek je bil jasen opomnik, kako ključne so čezmejne energetske povezave v kriznih situacijah," je dejal. Predsednik uprave Elektra Gorenjska, dr. Ivan Šmon, pa je dodal, da ta primer ne predstavlja zgolj tehnične zmage, temveč simbolizira prijateljstvo in solidarnost med državama.

Projekt EU GreenSwitch krepi čezmejno energetsko vez
Čezmejno sodelovanje se ne ustavlja zgolj pri oskrbi ob izrednih dogodkih. V okviru evropskega projekta GreenSwitch Elektro Gorenjska in Kärnten Netz nadaljujeta z nadgradnjo obstoječih elektroenergetskih povezav. Ena izmed ključnih investicij v tem projektu je nova srednjenapetostna kabelska kanalizacija skozi predor Ljubelj, ki bo služila kot rezervna povezava in omogočila višjo raven izmenjave električne energije med Koroško in Slovenijo. Eva Tatschl-Unterberger, izvršna direktorica Kärnten Netz, in dr. Ivan Šmon sta pojasnila, da bo nova povezava, skupaj z obstoječo na Jezerskem, zagotavljala še večjo stabilnost oskrbe. Projekt, sofinanciran z EU sredstvi, bo zaključen do leta 2028 in bo povečal energetsko varnost ter zanesljivost v regiji. Šmon je poudaril, da GreenSwitch ni zgolj infrastrukturni projekt, temveč prispeva tudi k okoljevarstvenim ciljem z omogočanjem večje integracije obnovljivih virov energije.

Sodelovanje kot odgovor na izredne razmere
Naravne nesreče, kot je bil žledolom leta 2014, ne poznajo meja, kar poudarjata tudi mag. Tina Seršen, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ter guverner Koroške, Peter Kaiser. Oba sta se strinjala, da so čezmejne energetske povezave ključen element pri obvladovanju izrednih razmer. Kaiser je izpostavil pomen priprave načrtov za skupno ukrepanje, ki bo omogočilo hitro in učinkovito pomoč v primeru novih vremenskih katastrof. Kärnten Netz in Elektro Gorenjska bosta s projektom GreenSwitch ustvarila elektroenergetsko omrežje, ki bo v izrednih razmerah enako koristno za prebivalce na obeh straneh Karavank. Ta projekt krepi povezave med državama in postavlja nove standarde za mednarodno sodelovanje v energetiki.

VIR: Naš Stik