SCENIC E-TECH ELECTRIC, PRVO ELEKTRIČNO DRUŽINSKO VOZILO ZNAMKE RENAULT, TRAJNOSTNO ZASNOVANO ZA UDOBJE CELE DRUŽINE.

SCENIC E-TECH ELECTRIC, PRVO ELEKTRIČNO DRUŽINSKO VOZILO ZNAMKE RENAULT, TRAJNOSTNO ZASNOVANO ZA UDOBJE CELE DRUŽINE.

Septembra 2023 na mednarodni avtomobilski razstavi IAA Mobility v Münchnu razkriti Renault Scenic E-Tech electric, dopolnjuje ponudbo električnih vozil znamke v segmentu C. Z združevanjem električne modernosti, uporabnih tehnologij in bolj trajnostne zasnove, pomeni novo interpretacijo genske zasnove družinskega vozila življenja, ki ustreza izzivom svojega časa. Prav tako uteleša strategijo znamke Renault k trajnostnemu razvoju, ki skrbi tako za dobrobit svojih potnikov kot tudi planeta. Strateške izbire, oblikovanje ter sodobne tehnologije, ki so vodile snovanje vozila Scenic E-Tech electric, so pohvalili tudi specialisti, saj so mu podelili prestižno priznanje Avto leta 2024. Tega podeljuje evropska žirija za »Car of the year«, ki si ga je leta 1997 prislužil že Scenic prve generacije.

DRUŽINSKO »VOZILO ŽIVLJENJA« NOVE GENERACIJE

Leta 1996 je Scenic na avtomobilskem trgu sprožil revolucijo, saj je bil prvi kompakten enoprostornik v zgodovini evropske avtomobilske industrije. Po izvirni zamisli »Safety Concept Embodied in a New Innovative Car«, v slovenščini »varnostni koncept, ki je utelešen v novem inovativnem vozilu«, je spremenil zasnovo in videz družinskega vozila.


Leta 2024 je Scenic E-Tech electric povsem novo družinsko vozilo, ki ponuja odgovore na izzive svojega časa: spremenjene potovalne navade, razvijajoče se teženje glede udobja in varnosti, vedno bolj omejene vire, potrebo po zmanjšanju ogljičnega odtisa v transportu. Najnovejši Scenic ohranja gene predhodnikov in je še vedno zasnovan za prvo vozilo v gospodinjstvu, ki služi tudi za daljše izlete ob koncih tedna in za počitniška potovanja. Vendar to opravlja s povsem električnim pogonom, ki ponuja doseg 625 kilometrov (po WLTP) in naglo polnjenje do moči 150 kW, s čimer zadovolji potrebe družin za kratke in dolgo izlete.


Scenic E-Tech electric ponuja za udobje in ugodje vseh potnikov zasnovan potniški prostor. Začenši z referenčno notranjo prostornostjo ob omejenemu tlorisu vozila, kar je zasluga konstrukcijske osnove izključno za električni pogon, v vogale potisnjenih koles in velike, 2,78-metrske medosne razdalje, ravnega poda in kompaktne baterije. Končni rezultat je veliko prostora za potnike (278 mm prostora za kolena zadaj) in za prtljago (prostornina prtljažnika 545 l). Inovativna panoramska streha solarbay® s prilagodljivo prosojnostjo in domiseln naslon za roke zadaj dopolnjujeta vrsto notranje opreme paketa »tout confort«. Pripomoreta k ustvarjanju nove izkušnje v vozilu, kot to naredi tudi multimedijski sistem openR Link z vgrajenimi funkcijami Google, razvedrilnimi in informacijskimi aplikacijami ter edinstven zvočni pečat vozila, ki je plod izjemnega sodelovanja z umetnikom, skladateljem in avtorjem Jean-Michelom Jarrom.  

UŽIVANJE V VOŽNJI NA ELEKTRIKO

 Scenic E-Tech electric postavlja uživanje v vožnji na elektriko na prvo mesto. Z močjo do 160 kW (220 KM), kompaktnimi merami in električnim vozilom namenjeno konstrukcijsko osnovo AmpR Medium ima Scenic E-Tech electric dinamične vozne lastnosti in okretnost, ki je primerna za vsako vožnjo. Z baterijo zmogljivosti 87 kWh Scenic E-Tech electric vliva zaupanje tudi tistim, ki se vozijo na večje razdalje, pomirja pa tudi njegova dvojna združljivost vseh različic: na eni strani s polnilnimi priključki z enosmernim tokom (DC), kakršni so ob avtocestah in vpadnicah, na drugi pa z domačimi priključki z izmeničnim tokom (AC).   

LOKALNA PROIZVODNJA V TOVARNI AMPERE DOUAI V SKLOPU VOZLIŠČA ELECTRICITY

Tako kot Megane E-Tech electric in prihajajoči mestni avtomobil Renault 5 E-Tech electric tudi Scenic E-Tech electric sestavljajo v Franciji, v tovarni ElectriCity Douai v sklopu podjetja Ampere, ki je specializirano za električna vozila in programsko opremo znotraj Skupine Renault. Tudi elektromotorje zanj izdelujejo v Franciji, v »Megafactory« v kraju Cléon. Scenic E-Tech electric je simbol lokalne in trajnostne proizvodnje. Peta generacija modela temelji na kratkih industrijskih poteh: 54 odstotkov sestavnih delov vozila Scenic (333 od 613) izdelujejo francoski dobavitelji, katerih več kot polovica je od tovarne oddaljenih manj kot 100 kilometrov.

BOLJ TRAJNOSTNO ZASNOVANO VOZILO

Renault je pionir razogljičenja in je leta 2022 na prireditvi ChangeNOW razkril oblikovalsko študijo Scenic Vision, ki je utelešala namero znamke za razogljičenje celotnega življenjskega cikla vozil, od zasnove, izdelave, rabe in vse do konca življenjske dobe (»od zibke do groba«). Ta namera je dobila prvo konkretno izvedbo z vozilom Scenic E-Tech electric, prvim družinskim vozilom s povsem električnim pogonom in zasnovanim na bolj trajnosten način.

Tako najmanj 24 odstotkov od vanj vgrajenih snovi prihaja iz krožnega gospodarjenja, v skladu z Direktivo EU 2005/64/EC pa je 90 odstotkov mase vozila – vključno z baterijo – možno reciklirati v industrijskih obratih. Vsakega od 12 modulov baterije je možno popraviti. Pri izdelavi ne uporabljajo nobenega usnja, za elektromotor pa nobenih redkih zemelj. V nasprotju z nagnjenji na trgu, vozilo ni preveč zajetno po velikosti in masi, saj tehta le 1,85 tone ob 625 km dosega.

"Leta 1996 je bil Scenic model, ki je premešal pravila in na novo iznašel koncept družinskega vozila. Scenic E-Tech electric sledi tej filozofiji. In tako kot njegov predhodnik je bil izbran za Avto leta, priznanje, ki dokazuje, da smo sprejemali prave odločitve; za vozilo razumne velikosti, teže in cene, ki pa prekaša pričakovanja glede dosega, notranje prostornosti in uporabnih funkcij. Scenic E-Tech electric v celoti uteleša pragmatičnost družinskega vozila, ki je zmožen prevoziti velike razdalje in je zasnovan v smeri trajnostnega razvoja. Ima vse odlike, s katerimi bo lahko v Evropi demokratiziral električna vozila." Fabrice Cambolive, glavni izvršni direktor znamke Renault.



"Oblikovanje vozila Scenic E-Tech electric je podrejeno učinkovitosti, dosegljivosti in trajnostni vključitvi v okolje. Zasnovan je tako, da družine lahko potujejo svobodno, varno in odgovorno. Uteleša tudi novi oblikovalski jezik znamke Renault. Velikodušne obline prikličejo predstavo živahne, humanistične znamke, jasno razločne in natančne linije ter številne tehnološke podrobnosti pa ga postavljajo v sodoben in povezan svet ." Gilles Vidal, direktor oblikovanja znamke Renault


VIR: Renault