Princip ambulantne histeroskopije sem v Slovenijo prenesla iz Nizozemske v drugi polovici leta 2003. Po zelo uspešni donatorski akciji, ki je sledila kmalu zatem, je prva histeroskopska ambulanta, ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji jugovzhodne Evrope začela polno delovati leta 2004 na Oddelku za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor.

Princip ambulantne histeroskopije sem v Slovenijo prenesla iz Nizozemske v drugi polovici leta  2003. Po zelo uspešni donatorski akciji, ki je sledila kmalu zatem, je prva histeroskopska ambulanta, ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji jugovzhodne Evrope začela polno delovati  leta 2004 na Oddelku za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor. Od takrat je bilo v Mariboru opravljenih več kot 20.000  ambulantnih histeroskopij, večina od teh operativnih. Tudi izobraževanje in poučevanje  principov ambulantne histeroskopije je za nas zelo pomembno, tako, da je bila ambulantna  histerokopija iz Maribora prenešena na vse ginekološke oddelke v Sloveniji, vključno z  Ginekološko kliniko Ljubljana. Pri nas so se izobraževali številne kolegice in kolegi iz tujine: Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Egipta, Estonije,  Japonske, Jordanije, Indije, Izraela, Italije, Kosova, Kuvajta, Latvije, Litve, Nemčije, Grčije,  Madžarske, Črne gore, Moldavije, Severne Makedonije, Norveške, Palestine, Poljske,  Portugalske, Romunije, Savdske Arabije, Srbije, Slovaške, Španije, Sudana, Švice, Velike  Britanije in Združenih arabskih emiratov. Intenzivno sodelujemo z Evropsko zvezo za  ginekološko endoskopijo (ESGE), Evropsko akademijo za ginekološko kirurgijo in skupaj  organiziramo že tradicionalne histeroskopske in laparoskopske delavnice ter spletne  seminarje. Na svetu je 12 centrov, ki so del programa izobraževanja in ocenjevanja  ginekološke endoskopske kirurgije - Gynecological Endoscopic Surgical Education and  Assessment, tako imenovanih GESEA diploma centrov in eden od teh je od leta 2022 na  Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. 

V počastitev pomembnega dosežka v slovenski ginekološki endoskopski kirurgiji, kar dvajseta  obletnica ambulantne histeroskopije v Sloveniji nedvomno je, organiziramo mednarodni  simpozij z vodilnimi svetovnimi strokovnjaki iz histeroskopije, mednarodno priznanimi  predavatelji, našimi dolgoletnimi učitelji ter podporniki. Prof. dr. Mark Hans Emanuel, dr.  med. iz Nizozemske, je inovator in izumitelj histeroskopskega sistema za mehansko  odstranjevanje tkiva, prof. dr. Vasilios Tanos, dr. med. iz Cipra, je predsednik programa GESEA,  dr. Rudi Campo, dr. med. iz Belgije, je prejšnji predsednik ESGE in direktor Akademije MIS  Evropa, prof. dr. Attilio Di Spiezio Sardo, dr. med. iz Italije, je član izvršnega odbora ESGE in  eden od pobudnikov Global Community of Hysteroscopy iniciative in dr. Ursula Catena, dr.  med. iz Italije, je predsednica posebne interesne skupine iz histeroskopije pri ESGE in članica izvršnega odbora ESGE. Dr. Rudi Campo, dr. med. bo predstavil tudi spomin na skupnega prijatelja in kolega, pokojnega dr. Yvesa Van Bella, dr. med., ki je bil eden prvih in vodilnih  pobudnikov programa GESEA, naš prijatelj, učitelj in velik zagovornik ideje o ustanovitvi  GESEA Diploma Centra v Mariboru, ki se je uresničila v letu 2022. To je tudi priložnost, da se  zahvalim takratnim nadrejenim in sodelavcem, ki so podprli in verjeli v idejo o ambulantni  histeroskopiji v Mariboru, doc. dr. Radovanu Brezniku, dr. med., prof. dr. Igorju Butu, dr. med. 
in prof. dr. Iztoku Takaču, dr. med. Posebna zahvala gre našim sponzorjem, ki so omogočili to  mednarodno srečanje (Medip, Gedeon Richter, MINAMed, Medtronic, Storz, Olympus,  Johnson & Johnson, MM Surgical, Medinova in Swixx Biopharma). 

Prof. dr. Branka Žegura Andrić, dr. med. 
Začetnica amblantne histeroskopije v Sloveniji 
Predsednica organizacijskega in strokovnega odbora mednarodnega simpozija Predstojnica Oddelka za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo UKC Maribor

VIR: UKC MAribor