napovednik

Ormož, Ljutomer

19.–24. 6. 2023
»Na Grossmannovem festivalu lahko vidite filme, ki jih ni moč videti drugje. Filme, ki presegajo meje uradne kinematografije, ki izzivajo norme, ki izzivajo avtoritete in konvencionalne okuse.«_Iz govora Matevža Čelika Vidmarja, državnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo RS

FOTO GRADIVO / GROSSMANN 2023
V soboto, 24. 6., smo s slavnostno podelitvijo nagrad in projekcijo še zadnjega filma iz retrospektive posvečene osrednjemu gostu Johnu McTiernanu sklenili 19. izdajo festivala fantastičnega filma in vina – GROSSMANN, ki se je tako s programom kot gosti zvenečih imen trdno zasidral na slovenskem in mednarodnem filmskem prizorišču.Nagrade Grossmannovega festivala 2023Za glavno nagrado hudi maček se je potegovalo 6  celovečercev, 5 glasbenih dokumentarcev se je potegovalo za hrupnega mačka, v sekciji slakov hudi maček se je zavrtelo 6 kratkih filmov v sekciji  Méliès d'argent (nagrada za najboljši evropski fantastični kratki film) pa 16 kratkih filmov.ČASTNI HUDI MAČEK za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji

Častnega huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji je prejel častni gost festivala, režiser John McTiernan.

Legendarni ameriški režiser John McTiernan je s svetovnimi uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober na novo postavil pravila akcijskega filma v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.
HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film

MEGALOMAN
Belgija; 2022
Režija: Karim Ouelhaj
Nagrado sta prejela režiser Karim Ouelhaj in igralec Olivier Picard.

Obrazložitev
Žirija: John McTiernan, Cristoph Huber, Zoran Smiljanić

Kaj se zgodi, ko otroka serijskega morilca odrasteta? Bosta skušala zaživeti normalno življenje ali je očetov greh nepovratno vžgan v njuni krvi. Se da boriti proti njemu?
Na ta in številna vprašanja odgovarja ta osupljivi, pretresljivi in brutalni film, poln mračne lepote, preteče atmosfere in poglobljene zgodbe, ki se uspešno izogne vsem klišejem novodobnih grozljivk.
Instantna klasika in kult.

Najboljši fantazijski film po izboru Johna McTiernana

IRATI
Španija, Francija; 2022
Režija: Paul Urkijo Alijo
Nagrado sta prejela režiser Paul Urkijo Alijo in kostumografinja Nerea Torrios.

NAGRADA OBČINSTVA za najboljši celovečerec

IRATI
Španija, Francija; 2022
Režija: Paul Urkijo Alijo

HRUPNI MAČEK za najboljši glasbeni dokumentarec

TEGA SI NE MORETE PREDOČITI: REMA REMA
Kanada; 2022
Režija: Marco Porsia

Posebna omemba:
ITALO DISCO: BLEŠČEČI ZVOK OSEMDESETIH
Italija, Nemčija; 2021
Režija: Alessandro Melazzini

Obrazložitev:
Žirija: Igor Vidmar, Jordan Vudrag, Mimi Inhof

Glasbeni dokumentarec Rema Rema domiselno uporabi svetopisemsko priliko o neznanem bendu-sleherniku in njegovo, za kratkega življenja spregledano inovativnost in inspirativnost oživi  skozi izjave daleč pomembnejših protagonistov prvega post-pankovskega vala v Veliki Britaniji. Rema Rema je pravi 'tribute'  kratkemu, a globalno odmevnemu drugemu 'big bangu' alternativne popularne glasbe.

Posebna omemba:
Posebna omemba žirije hrupnega mačka gre dokumentarcu Italo Disco: Bleščeči zvok osemdesetih, ki prikazuje pričevanja o skoraj naključnem nastanku in razvoju (italo) disco glasbe, ki jo vsi z lahkoto prepoznamo, in kar je še pomembneje, film kaže na vpliv sintetičnih zvokov in vokalnih efektov žanra na celotno današnjo pop in elektro produkcijo.

SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film

POPOLNO MESTO: MATI
ZDA, Kitajska; 2022
Režija: Shengwei Zhou

Posebna omemba:
MESO BOGA
Argentina, Mehika; 2022
Režija: Patricio Gabriel Plaza

Obrazložitev:
Žirija: Severin Fiala, Igor Stanojević, Robbie Davidson

Letošnji dobitnik Slakovega hudega mačka skozi osupljivo stop-motion animacijo podaja zgodbo o precej nenavadnem materinstvu, ki pa ljub temu odkriva nekatere univerzalne resnice o tegobah starševske napetosti in meje med materinstvom in dušenjem. Nagrado prejme film Popolno meso: Mati režiserja Shengweija Zhouja.

Posebna omemba:
To ročno risano animirano potovanje skozi psihoseksualni svet verskega občutka krivde istočasno vznemirja in sili k razmisleku o zmoti pretiranega oklepanja katerekoli vere. Posebna omemba gre Mesu Boga režiserja Patrica Gabriela Plaze.

MELIES D'ARGENT, nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film

MAČEK SENDVIČ
Španija; 2022
Režija: David Fidalgo

Posebna omemba:
SABOTER
Finska; 2022
Režija: Anssi Kasitonni
Obrazložitev:

Obrazložitev:
Žirija: Severin Fiala, Igor Stanojević, Robbie Davidson


Dobitnik nagrade srebrni melies z lahkoto spaja absurdno z resnim, Nemogoče je, da vas ne bi prevzelo reševanje človeštva ped izumrtjem, (ki ga bo povzročil vesoljec v obliki mačka s sendvičem na glavi). Srebrni melies gre filmu Maček Sendvič režiserja Davida Fidalga.

Posebna omemba:
Ta film istočasno prikaže tako zakulisje kot pripovedno plat filma, z uporabo deljenega ekrana na edinstven način, ki poudari na videz enostaven vizualni efekt iz zakulisja, ki pred kamero zaživi po svoje. Posebna omemba gre filmu Saboter režiserja Anssija Kasitonnija.

VINSKI ŠAMPION HUDI MAČEK za najboljše vino

PLATEIS
Sauvignon Selection 2021

Zmagovalni film Male delavnice groze

PRED ZAVESO
Slovenija; 2023
Režija: Bernard Rebernik

VIR: Grossmannov festival fantastičnega filma in vina