Pod sloganom vzpostavitve decentralizacije filmske in festivalske krajine v Sloveniji butični programski izbor 12. edicije Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc

Pod sloganom vzpostavitve decentralizacije filmske in festivalske krajine v Sloveniji butični programski izbor 12. edicije Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc ponuja pozorno kuriran program najnovejše slovenske in tuje dokumentarne produkcije na dobro poznani lokaciji Lutkovnega gledališča Maribor. 

Na odprtju v četrtek, 14. 9. 2023, ob 20. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, bomo v sekciji DOKU ZDAJ predvajali kratki dokumentarni film ŠKATLA režiserja Tomaža Pavkoviča, o mističnosti časa šestdesetih in sedemdesetih let naše nekdanje države, ki je na letošnjem FeKK odnesel glavno slovensko nagrado ter svetovno predpremiero srednje metražnega dokumentarnega filma MELANIA režiserja Jurija Grudna o Melaniji Trump, najbolj kontroverzni ameriški prvi dami slovenskega porekla. Po projekcijah bo pogovor z režiserjema ter pogostitev. 12. edicijo festivala Dokudoc bo v imenu Ministrstva za kulturo odprl Lenart J. Kučić, svetovalec v kabinetu ministrice. 
 
Drugi festivalski dan, v petek, 15. 9. 2023, ob 20. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, bo v sekciji DOKU ZDAJ na sporedu kratki slovenski dokumentarec MARIBOR RETROSK8TIVA v režiji Tomaža Praunseisa, čemur bo v sekciji DOKU MULTIKULTI v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Republiki Sloveniji sledil češki celovečerni film o sodobnih oblikah alternativnih modelov partnerstev oz. redefiniciji partnerstev v našem času z naslovom SREČNO ZA VEDNO (Šťastně až na věky/Happily ever after) režiserke Jane Počtové. Film je na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Jihlava prejel glavno nagrado občinstva 2022 in glavno nagrado študentske žirije 2022. V Maribor iz Prage pripotuje tudi režiserka, po projekciji se bo z njo odvil pogovor. 
 
Tretji festivalski dan, v soboto, 16. 9. 2023, ob 20. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, v sekciji DOKU ZDAJ bo prvič v Sloveniji predvajan celovečerni film DUHOVNICA režiserke Maje Prettner, ki je nastajal kar 5 let. Na AJB DOC pitch v Sarajevu je leta 2022 prejel eno od glavnih nagrad, tj. nagrado Al Jazeer in s tem distribucijo na Bližnjem Vzhodu. Ponosni smo, da se pot projekcij filma začenja ravno v Mariboru. Po projekciji bo pogovor z režiserko in glavno protagonistko filma. Sobotno noč bomo nadaljevali v dvorani Gustaf v KC Pekarni, kjer organiziramo psy trance zabavo Trance only Dark Forest Magic z makedonskim gostom FOBI-jem.
 
V sekciji DOKU RETRO se bomo zadnji festivalski dan, v nedeljo, 17. 9. 2023, bo 18. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča poklonili in podelili glavno nagrado našega festivala, DOKUMENTARNO IME 2023. Letos jo prejme producent Tom Gomizelj, ki v okviru Luksuz produkcije producira dokumentarne filme družbeno angažiranih tem različnih avtorjev. Ogledali si bomo izbor njegove produkcije dokumentarnih del zadnjih 20 let. Po projekciji bo pogovor z nagrajencem. 


Ob slavljenju živečih legend pa ob letu, ko je Karpo Godina dopolnil 80 let, festival zaključujemo z njegovimi kratkimi filmi v programu 80 GODINA. Projekcija poteka v sodelovanju s Slovensko Kinoteko. S Karpom Godino, dokumentarno ime 2017, se bomo pogovarjali o njegovem ustvarjanju ter povezavi z mestom Maribor.


Projekcije v četrtek, petek, soboto lahko podprete z vstopnico v znesku 5 EUR, ki jih kupite v Lutkovnem gledališču Maribor ali na spletni strani Kulturnega centra Minoriti, v nedeljo pa je celoten program brezplačen. Prav tako bo v Lutkovnem gledališču Maribor mogoč nakup festivalskih vrečk in nahrbtnikov. 


V Mariboru si bomo ogledali najnovejšo slovensko in tujo dokumentarno produkcijo, se družili ob pogovorih po filmih ter razvijali prihodnost dokumentarnosti v Sloveniji. Osrednji poudarek festivala je tradicionalno posvečen predstavitvi novejših slovenskih dokumentarnih del ter starejših del, za katere ekipa festivala meni, da jih širše in mlajše občinstvo mora spoznati. Festivalski program ponuja pogovore po filmih, strokovna izobraževanja in prijetno plesno druženje. Se vidimo v Mariboru od 14. do 17. 9. 2023!
 
Maja Malus Azhdari, selektorica programa in vodja festivala Dokudoc
»Letos smo izgubili očeta dokumentarnega filma in tesnega sodelavca festivala Dokudoc, filmskega režiserja Maka Sajka. Obljuba, da festivala Dokudoc ne bomo nehali organizirati tudi, ko Maka več ne bo, je toliko bolj zavezujoča. Ne glede na javne finance. Vsekakor je organizatorjem obliž na rane podpora širše javnosti, strokovnih društev in javnih zavodov ter vseh posameznikov, ki verjamejo v nadaljevanje izvedbe festivala Dokudoc. Že od leta 2012 mladim želimo približati bogastvo pretekle in aktualne slovenske ter tuje dokumentaristike ter aktivno sodelovati pri razvoju slovenskega dokumentarnega filma, graditi temelje za razcvet slovenske dokumentarnosti. Zato vztrajamo s festivalom Dokudoc, ki je ključno zrcalo stanja produkcije slovenskega dokumentarnega filma. V čast legendi filmskega jezika, režiserju Karpu Godini, dokumentarnemu imenu 2017, ki je v letošnjem letu dopolnil 80. let, bomo zaključili letošnjo edicijo, za katero menimo, da jo slovenska krajina potrebuje kot "kruh in mleko". Izpostavljamo, da je letošnja edicija pomemben opomnik decentralizacije filmskih vsebin v mestu brez mestnega kina, kjer mnoge mariborske generacije kvaliteto filmskih vsebin izkušajo žal le skozi filmske festivale in projekte.«

 
Vladimir Rukavina, direktor javnega zavoda Narodni dom Maribor
» Običajno se neposredna javna podpora osredotoča na financiranje kulturne produkcije in infrastrukture, medtem ko so nevladne organizacije v časih kriz pogosto prepuščene samim sebi in odvisnosti od razpisov, katerih dinamika je spremenljiva, odločanje pa v vsakem primeru vsaj prepozno. V Narodnem domu Maribor smo v skladu s principi lastnega delovanja, sodelovalnosti in podpore razvoju mariborske kulturne krajine z veseljem priskočili na pomoč festivalu Dokudoc in prispevali sredstva, ki pripomorejo k temu, da se letošnja edicija, četudi v nekoliko okrnjenji obliki, kakovostno izpelje. Vedno v boju za kulturo!«

PR - DOKUDOC, mednarodni festival dokumentarnega filma