NAJ PRALINA FESTIVALA




V sklopu 10. Festivala čokolade, ki bo 15. in 16. aprila potekal v Radovljici, je včeraj v Čokoladnici Zotter potekalo ocenjevanje pralin. Vsakoletni izbor za Naj pralino festivala je tudi letos s kakovostjo in raznolikostjo pralin navdušil lastnika te priznane avstrijske čokoladnice. Izbrane so bile tri najboljše praline. Vse prijavljene praline bo moč okušati pri ponudnikih na festivalu čokolade, tri najboljše pa tudi v Baročni dvorani graščine, kjer bodo tudi obiskovalci izbirali zmagovalno.


Na tekmovanje se je prijavilo 7 čokoladnic, vsaka čokoladnica pa je sodelovala z dvema različnima pralinama. Sodelujoče čokoladnice so bile: Hiša čokolade Molinet, Passero Podeleželska čokoladnica, čokoladnice Aska, Lucifer, Rajska ptica, Radolška čokolada in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika. 

Komisijo ocenjevanja sta drugo leto zapored sestavljala slavni čokolatier Josef Zotter in njegova hči Julia. Poskusila in glede na merila ocenila 14 pralin. Ocenjevala sta izgled, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. 

Praline, ki sta jih ocenjevala: 

  • Hiša čokolade Molinet: Snickers in Pralina presenečenja, 
  • Aska: Bučna duja z malino, Juzu in poper
  • Lucifer: Potica in universe
  • Passero: Temna pomaranča in Beli pehtran
  • Zavod Ivana Cankarja Vrhnika: Tepka in Kofe
  • Rajska ptica: Trufel s črnim tartufom in Juzu limona in pistacija
  • Radolška čokolada: Kozja izbira dobra izbira / Goat's choice good choice in Jack Sparrow

Ocenjevalca sta ves čas poudarjala visoko kakovost vseh prijavljenih pralin, zato je bila odločitev o končnem zmagovalcu izjemno izenačena. Na koncu so na podlagi točkovanja kar 4 praline dobile oceno 19 točk od 20. To so bile Snickers, Juzu in poper, Juzu limona in pistacija ter Kozja izbira dobra izbira. 

4 najbolje ocenjene praline so se uvrstile v finalni izbor, kjer sta ocenjevalca v drugem krogu izbrala vrstni red. Na prvo mesto se je zavihtela pralina Snickers izdelovalca Hiša čokolade Molinet iz Krope, saj so ju prepričale dovršena in zahtevna izdelava, izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla ter izbira sestavin. Svojo odločitev sta povzela z izjavo, da je to pralin, pri katerem ne bi prav ničesar spremenila. 

Drugo mesto je zasedla pralina Kozja izbira dobra izbira, izdelana v Radolški čokoladi, predvsem zaradi posebnega karakterja, ki ga da kozja skuta in pa zaradi dovršene izvedbe in izgleda. 

Na tretje mesto sta uvrstila Juzu in poper čokoladnice Aska. Prepričal ju je okus, ki sta ga odlično izpolnila doma izdelana pasta, hkrati pa sta bila navdušena nad teksturo in izgledom praline. 

Četrto mesto je tako zasedla pralina Juzu limona in pistacija iz čokoladnice Rajska ptica. ki je bila po okusu sicer izjemno dobra, nekoliko slabša ocena pa je na račun manj dovršenega izgleda in izbire sestavin. 

Josef in Julia Zotter sta posebej pohvalila še pralino Bučna duja z malino, za trud in izdelke pa pohvalila vse čokoladnice. Po okušanju pralin sta bila navdušenja nad kakovostno slovenskih čokoladnic in izborom lokalnih sestavin. Prav lokalne sestavine, izdelavo lastnih past iz kakovostnih sestavin in naravne barve sama smatrata za jedro kakovostnega pralina. Ob tem je izjemno pomemben tudi izbor čokolade, kjer pa še vidita možnost napredka in več raznolikosti.

Končni vrsti red zmagovalnih pralin: 

1. Mesto: Snickers (Hiša čokolade Molinet)

2. Mesto: Kozja izbira dobra izbira / Goat's choice good choice (Radolška čokolada)

3. Mesto: Juzu in poper (Aska)


Več o zmagovalni pralini: 

Lupina je izdelana iz bele čokolade. Polnilo je iz treh komponent: na vrhu je slana karamela narejeno iz piranske soli, ki jo je Maks Pogačnik, mladi čokolatier, ki nadaljuje delo svojega pokojnega očeta, izdelal sam.  V sredino je dodal arašidovo giandujo, arašidovo praline pasto, ki jo je prav tako izdelal sam iz sladkorja in arašidov. Za hrustljavost je dodano polnilo iz vafljev za kornete.


Na prvih dveh mestih sta torej pralini domačih, radovljiških čokoladnih proizvajalcev, kar je le še dokaz več, kako vrhunsko čokoladna je Radovljica. In le še dodatna spodbuda za nadaljevanje uspešnega Festivala čokolade v destinaciji, ki bo letos potekal že desetič. 

Vse tri najbolje ocenjene praline bodo, na posebnem mestu v Radovljiški graščini, lahko okušali tudi obiskovalci Festivala čokolade, 15. in 16. aprila. Lahko bodo izbrali najboljšo po njihovem okusu in se potegovali za lepe nagrade. 

Iskrene čestitke čokoladnicam!

Vabljeni na Festival čokolade 2023!


VIR: JZ Turizem in kultura Radovljica