Na predvečer Svetovnega dneva preprečevanja samomora smo osvetlili občinsko stavbo z oranžno barvo.

Na predvečer Svetovnega dneva preprečevanja samomora smo osvetlili občinsko stavbo z oranžno barvo.

Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga vsako leto obeležujemo 10. septembra, letos prvič poteka pod geslom »Spreminjajmo razumevanje samomora«. Cilj gesla, je ozaveščanje o tem, kako pomembno je, da spreminjamo način pogovora o samomoru in njegovo razumevanje. Gre za premik od kulture tišine in stigme h kulturi odprtosti, razumevanja in podpore, kar zahteva sistemsko spremembo. Na ta način lahko ustvarimo bolj podporno in sočutno družbo, v kateri bo samomor mogoče preprečevati. Zaradi samomora letno po svetu umre več kot 700.000 oseb.

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno-oranžna pentlja, ki predstavlja simbol zavedanja, da samomor predstavlja javnozdravstveni problem. Je znak podpore in solidarnosti z osebami, ki so bližnjega izgubili zaradi samomora in poudarja pomen pogovora. V ta namen se po vsem svetu znamenitosti osvetlijo z rumeno-oranžno svetlobo.

Celotno sporočilo za javnost in več dodatnih informacij najdete na : https://nijz.si/zivljenjski-slog/dusevno-zdravje/10-september-2024-svetovni-dan-preprecevanja-samomora/

VIR: Občina Beltinci