Sedaj brezplačni testi z grgranjem za vse Dunajčane

Sedaj brezplačni testi z grgranjem za vse Dunajčane

Komplet za testiranje © PID/Houdek
Komplet za testiranje © Lead Horizon/Michael Putz

Projekt »Vsi grgramo«, ki je v prvi fazi zgolj dunajskih podjetjem zagotavljal brezplačne PCR teste na covid-19 z grgranjem in so jih zaposleni opravili kar sami doma pred računalnikom, je odslej dostopen vsem Dunajčanom.

Po uspešni pilotni fazi v podjetjih in z več kot 330.000 zaposlenimi je PCR test z grgranjem zdaj brezplačno na voljo vsem Dunajčanom. Za ta v Evropi edinstveni projekt so na Dunaju zagotovili dodatne laboratorijske kapacitete in možnosti oddajanja vzorcev, kar jim omogoča dnevno analizo do kar 200.000 vzorcev. Če bi se pojavila potreba, lahko kapacitete razširijo za analizo 1,4 milijona vzorcev na teden.

Vsi zainteresirani Dunajčani si lahko s spletne strani www.allesgurgelt.at prenesejo črtno kodo, ki omogoča prevzem največ štirih kompletov za testiranje proizvajalca Lead Horizon v vsaki od 152 podružnic trgovca BIPA. Ko te porabijo, lahko uporabniki prevzamejo nove komplete. Glavna novost je samotestiranje z aplikacijo na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. Oseba najprej potrdi svojo identiteto tako, da pred kamero drži osebno izkaznico, potni list ali zdravstveno izkaznico, kar velja kot digitalno dokazilo. Aplikacija nato posname grgranje, kar zagotavlja, da je test resnično opravila identificirana oseba. Doma odvzeti vzorec lahko nato uporabnik odda v 620 trgovinah in na bencinskih servisih REWE, na bencinskih servisih tudi ob nedeljah. Za 70 odstotkov Dunajčanov so te lokacije oddaljene pet minut hoje, prav vsem pa največ pet minut vožnje z avtomobilom. Če uporabnik vzorec odda do 9. ure zjutraj, prejme rezultat v roku 24 ur. Testi so še naprej dostopni podjetjem, dodatno pa so na razpolago tudi šolam.

Dunajski mestni minister za zdravje Peter Hacker: »S projektom »Vsi grgramo« smo test naredili dostopen za vse Dunajčanke in Dunajčane, kar ni edinstveno zgolj v avstrijskem okviru. (…) Pri tem stavimo na PCR teste, ki zagotavljajo najvišji standard testov na covid-19 in z njimi prepoznamo tudi okužene brez simptomov. Grgranje je enostavno in večini ljudi ne predstavlja težav. Za razliko od antigenskih testov se tukaj izognemo težavam pri dostavljanju vzorcev in lahko naše zdravstveno osebje uporabimo tam, kjer jih bolj potrebujemo.«

PR:

Eurocomm PR

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

Deli objavo

Reakcija na objavo
0Smile0Lol0Wow0Love0Sad0Angry

Komentiraj

© pressnews.si 2021. Vse pravice pridržane.

en_USEnglish