Peta Diagonala335 z rekordnim številom udeležencev

Peta Diagonala335 z rekordnim številom udeležencev

Foto: Borut Birsa

V Trdkovi vasi, blizu znamenitega tromejnika med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko, se je  letos na pot po celotni diagonali Slovenije podalo 189 udeležencev v okviru dogodka in  istoimenskega projekta Diagonala335. Še 19 udeležencev se je karavani pridružilo v Ljubljani,  kjer je bil start Diagonal’ce, ki udeležence pelje po krajši trasi od Ljubljane do Portoroža. Na  cilju v Portorožu je svojo osebno zmago nad uspešno opravljenem kolesarskem podvigu v  morju ali v senci borovcev slavilo kar 189 kolesarjev. V sklopu celotnega dne je namreč  odstopilo zgolj 19 kolesarjev, za katere se je izkazalo, da poti niso zmogli. Tisti, ki so vztrajali  do cilja, pa so na Obali prejeli spominske medalje, aplavze in vzklike spodbude. Videli smo  potne srage, a bolj pomembno je, da smo videli nasmehe, celo solze sreče. Posebej  presenetila nas je demografska statistika letošnjih udeležencev. Najmlajši kolesarji, ki so se  na pot podali v spremstvu staršev, so bili stari 16 let, najstarejši so bili še v svojih 60-ih. Prvič  letos je bilo kar 10% prijavljenih na podvigu žensk, kar je bistveno več kot katerokoli leto  doslej. 

Kolesarji polni vtisov lepot Slovenije

Že od starta je lepo vreme udeležencem zagotavljalo razglede, ki jih lahko doživiš samo s  kolesom. Že res, da je bil sam podvig zaradi poletne vročine bolj naporen, a so kolesarji kljub  vsemu priznali, da imajo mnogo raje sončno vreme kot da jih med vožnjo pere dež. Po  celotni trasi so nabirali vtise poletne noči, kolesarjenja pod zvezdnim nebom, sončnega  vzhoda, nežnega in pekočega sonca, sončnega zahoda in osvežitve slovenskega morja. Za  dodaten dober vtis pa so poskrbeli prostovoljci ter slovenska podjetja in gostinski lokali, ki so  na skupno 12 postojankah po trasi zagotavljali okrepčitev in ambient za druženje med  udeleženci. 

Varnost je na prvem mestu

Mnogo bolj pomemben vidik sreče pa je dejstvo, da je pot minila brez večjih nezgod. Naš  skrbno izbrani zdravstveni tehnik, ki smo ga preimenovali v diagonalinega motorista  reševalca, se je k sreči lahko bolj izkazal kot animator, kajti potrebo po zdravstveni pomoči v  celotnem dnevu so izkazali zgolj trije kolesarji. V dveh primerih je šlo za bolečine zaradi  dolgoletnih poškodb, v enem primeru se je padec kolesarja k sreči končal zgolj s praskami in  raztrganem dresu. Žal pa je en kolesar svoj dan zaključil v reševalnem vozilu nujne medinske  pomoči, s katerim so ga odpeljali iz Kozine. Izvedeli smo, da ni potreboval bolnišnične oskrbe,  zdelala ga je zgolj prehuda slabost, vrtoglavica in dehidracija. Naš skrbno izbrani mobilni  servis koles pa je poročal o približno 20 intervencijah na kolesih. V teh primerih pa je šlo za  menjavanje zračnic in podobne situacije, ki so bile učinkovito rešljive. 

Obiskal nas je Jakov Fak

Na najdaljši postojanki, ki nam jo tradicionalno ponudijo pred Športno zvezo Ljubljane, nas  je obiskal prvi častni ambasador Diagonale335, eden najbolj znanih slovenskih biatloncev,  Jakov Fak. Nasmejan in srčen kot je je povedal, da je vesel in ponosen diagonalinega naziva,  četudi je ta neprimerljiv s kakršnimkoli tekmovalnim dosežkom. »Vesel sem, da sem z vami in  vas podpiram. Ta projekt je povezal nas in celotno Slovenijo! Z njim skrbite za dve ključni vrednoti: gibanje in dobrodelnost. Seveda si želim, da bi dobrodelnosti lahko bilo manj,  ampak dejstvo je, da jo mladi nadarjeni športniki zelo potrebujejo, zato je toliko bolj  pomembno, da Diagonala335 podpira Botrstvo v športu,« je med drugim povedal Fak. Žal se  kolesarjenju tokrat ni mogel pridružiti, vendar je obljubil, da se zagotovo še srečamo in  skupaj kaj »ušpičimo«. 

Zmigali smo Slovenijo po letu, v katerem je bilo gibanja premalo

Kolesarji, ki so se letos pridružili že tradicionalni peti Diagonali335, so pod sloganom  »Zmigajmo Slovenijo!« kolesarili za dober namen. Diagonala335 je namreč v osnovi  dobrodelno kolesarski dogodek, s katerim se zbirajo sredstva za projekt Botrstvo v Športu, ki  poteka pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenija – Združenja športnih zvez in Zveze  prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Dobrosrčnost udeležencev pa je bila dodatno izrazita na cilju, saj so, poleg tega, da so kolesarili za dober namen, med seboj razvili iskreno  kolegialnost in tkali prijateljstva. Prav ta vrednota pomoči sočloveku je tako povezala in  zmigala Slovenijo. Organizatorji dogodka, z vodjo projekta Simonom Erženom na čelu, kolesarji z družinami in ostali udeleženci dogodka, prostovoljci, slovenska podjetja ter  gostinski in turistični ponudniki, strokovna in interventna podpora, PGD Trdkova, Športno  društvo Trdkova ter Občina Kuzma, smo od začetka do konca udejanjali besedilo himne Diagonale335. Ta celotno Slovenijo poziva h gibanju in dobrosrčnosti. Pesem in vzklik sta bila  motivacija vsem, da smo dogodek izpeljali na najvišji možni ravni, obenem pa je to čudovita  popotnica za Diagonalo335 2022. 

PR: Diagonala335

Deli objavo

Reakcija na objavo
0Smile0Lol0Wow0Love0Sad0Angry

Komentiraj

© pressnews.si 2022. Vse pravice pridržane.

en_USEnglish