Novi Porsche 911 GT3 z znanjem iz športnega avtomobilizma

Novi Porsche 911 GT3 z znanjem iz športnega avtomobilizma

Porsche na trg pošilja novi 911 GT3. Tudi sedma generacija visokozmogljivega športnega avtomobila je bila razvita v tesnem sodelovanjus Porsche Motorsportom.

Novi Porsche 911 GT3 z znanjem iz športnega avtomobilizma  

Porsche na trg pošilja novi 911 GT3. Tudi sedma generacija visokozmogljivega športnega avtomobila je bila razvita v tesnem sodelovanjus Porsche Motorsportom. Z njo je čista dirkalna tehnologija še bolj dosledno kot kdajkoli doslej implementirana v serijskem modelu: zasnova sprednje preme z dvojnimi prečnimi vodili ter izpopolnjena aerodinamika z večsmerno nastavljivim usmernikom zraka in markantnim difuzorjem na zadku sta povzeti po uspešnem dirkalniku GT 911 RSR, štirilitrski 6-valjni bokser motor z močjo 375 kW (510 KM) pa temelji na motorju modela 911 GT3 R, ki so ga preizkusili na vztrajnostnih dirkah. Akustično markantni visokoturažni agregat se praktično nespremenjen vgrajuje tudi v novi 911 GT3 Cup. Rezultat je izjemen dirkalni stroj: učinkovit in emocionalen, precizen in visokozmogljiv – popoln za dirkalno stezo in odličen za vsakodnevne vožnje.

Značilnost modela 911 GT3 je v vsoti njegovih lastnosti. Z najvišjo hitrostjo 320 km/h (318 km/h z menjalnikom PDK) je še hitrejši kot dosedanji Porsche 911 GT3 RS. Novi 911 GT3 od 0 do 100 km/h pospeši v 3,4 s. Porsche za še posebej pristno doživetje vožnje novi model nudi tudi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Izpopolnjena aerodinamika temelji na izkušnjah iz avtomotošporta in generira bistveno večji pritisk na podlago, ne da bi pri tem znatno povečala zračni upor. V položaju za maksimalno zmogljivost nastavljivi elementi usmernika in difuzorja bistveno povečajo aerodinamični pritisni tlak za večjo hitrost pri vožnji skozi ovinke. Ta položaj je rezerviran za izlete na dirkališče, kjer 911 GT3 lahko igra na svoje adute.

Na Severni zanki Nürburgringa, ki pri Porscheju velja za tradicionalni standard za vse športne avtomobile, je postavil impresivni rekord: v okviru zaključnih usklajevanj nastavitev je Porsche 911 GT3 kot prvi serijski model z atmosferskim motorjem ostal pod sedmimi minutami. Razvojni voznik Lars Kern je za en krog, dolg 20,8 km, po-treboval 6:59,927 minute. Krajšo, 20,6-km različico, ki je doslej služila za primer¬ja¬vo, je 911 GT3 prevozil v 6:55,2 minute. Pri tem je novi model na opcijskih pnevmatikah tipa Michelin Pilot Sport Cup 2 R v rokah strokovnjaka in ambasadorja znamke Porsche Jörga Bergmeistra svojo zmogljivost dokazoval v več krogih. Za Bergmeistra je to “daleč najboljši serijski avto”, kar ga je izkušeni voznik kdajkoli vozil v Zelenem peklu.

Čeprav ima širšo karoserijo, večja kolesa in dodatno tehnično opremo, je masa novega GT3 primerljiva z maso predhodnika. Z ročnim menjalnikom masa znaša 1.418 kg, z menjalnikom PDK pa 1.435 kg. K čim nižji masi pripomorejo sprednji pokrov iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), lahka okenska stekla, optimizirani zavorni koluti, kovana aluminijasta platišča in pokrivalo prostora zadnjih sedežev. Zaradi športnega izpušnega sistema iz lahkih materialov je masa manjša za 10 kg. Ta izpušni sistem z brezstopenjsko nastavljivimi loputami združuje močno, emocionalno doživetje zvoka in izpušni standard Euro 6d ISC FCM (EU6 AP). Kombinirana poraba Porscheja 911 GT3 znaša 13,3 (PDK: 12,4) l/100 km.

Tesna povezanost z avtomotošportom se odraža v praktično vseh detajlih novega 911 GT3. Armaturna plošča ustreza aktualni modelski generaciji. Novost je zaslon Track: ko pritisnete na gumb, se digitalni prikazi na levi in desni strani osrednjega merilnika števila vrtljajev, ki se lahko povzpne vse do številke 10.000, skrčijo na informacije, ki so relevantne za vožnjo na dirkalnih stezah, npr. prikaz tlaka v pnevmatikah, oljni tlak, temperatura olja, stanje napolnjenosti rezervoarja za gorivo in temperatura hladilne tekočine. Sem sodi tudi opcijska prestavna asistenca z barvnimi črtami na levi in desni strani merilnika števila vrtljajev ter prestavnim opozorilnikom, ki izhaja iz avtomotošporta.

Ravno pri Porschejevih modelih GT si vedno več kupcev želi individualizirano opremo. Zato je tudi za novi 911 GT3 na voljo program oddelka Porsche Exclusive Manufaktur, ki ga dopolnjujejo GT3-jevske opcije, kot je npr. lahka konstrukcija strehe iz vidnega karbona. Od ostalih posebnosti velja omeniti ohišja zunanjih ogledal iz karbona, zatemnjene LED-matrične glavne žaromete ter ustrezne zadnje luči z ekskluzivnim dizajnom in svetlobnim pasom brez rdečih elementov. Svojstven pečat črnim aluminijastim platiščem dajejo indijsko rdeči ali srebrnomodri robovi platišč.

V notranjosti elegantno podobo zaokrožajo detajli opreme, kot so številčnici za merilnik števila vrtljajev in štoparico Sport Chrono, varnostni pasovi ter okrasne letve v barvi vozila ali drugi poljubni barvi.

Tako ekskluziven kot 911 GT3 je tudi individualni kronograf, ki ga Porsche Design ekskluzivno nudi kupcem visokozmogljivega športnega avtomobila. Kot njegov motorni vzornik tudi ta stavi na dinamičen dizajn, sistematično zmogljivost in visoko-kakovostno izdelavo. Njegovo ohišje odseva tesno povezanost z motošportom: tako kot ojnice motorja GT3 je tudi ohišje izdelano iz odpornega in lahkega titana. Uro poganja individualni navijalni rotor, ki spominja na pnevmatike Porscheja 911 GT3. Barvni obroček številčnice je na voljo v barvah lakov za model 911 GT3.

Prvi 911 GT3 so začeli proizvajati leta 1999. Temeljil je na modelski seriji 996, imel je 3,6-litra gibne prostornine in razvil moč 265 kW (360 KM). Z Walterjem Röhrlom za volanom je prefinjeno kombinirani celotni paket kot prvi cestni športni avtomobil Severno zanko Nürburgringa prevozil v manj kot osmih minutah. Leta 2006 je sledila druga generacija GT3. Temeljila je na modelu 911, tip 997, in je razvila 305 kW

(415 KM). Leta 2013 je na trg prišel naslednik s 3,8-litrskim motorjem in močjo 350 kW (475 KM), dve leti pozneje pa se je gibna prostornina povečala na 4,0 l, moč pa na 368 kW (500 KM).

Novi Porsche 911 GT3 bo v Slovenijo prišel maja 2021. Začetna cena vozila bo znašala 185.603 € (vklj. z DDV in deželno opremo*).

Deli objavo

Reakcija na objavo
0Smile0Lol0Wow0Love0Sad0Angry

Komentiraj

© pressnews.si 2021. Vse pravice pridržane.

en_USEnglish